Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine a instituit monopolul asupra exportului de nuci: Iată ce spune Maia Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariNuci
Nuci  - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Maia Sandu a solicitat implicarea la modul cel mai serios a tuturor funcționarilor publici de care depinde eliminarea monopolului asupra exportului de nuci.

CHIȘINĂU, 1 aug – Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului a fost abordată problema monopolului asupra exportului de nuci. Premierul Maia Sandu a specificat că blocajul se află acum la Procuratură, acolo unde au fost deschise dosare penale mai multor companii care exportă nuci.

 „Mai multor agenți economici le-au fost deschise dosare penale și, respectiv, aceste companii nu au mai putut face exportul de nuci. Au rămas doar câțiva agenți economici cărora nu le-au fost deschise dosare penale și astfel s-a instituit acest monopol. Acum procesul este blocat în Procuratură”, a precizat Maia Sandu.

Noul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul - Sputnik Moldova
Sunt vizați toți judecătorii! Ce intenționează să facă noul ministru al Justiției

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, a precizat că una dintre soluții ar fi ca, pentru următoarele tranzacții, să se scoată agenții economici de pe culoarul roșu şi să se permită exportul de nuci în continuare, cu verificarea corespunzătoare a tranzacțiilor curente.

"Noi producem 14 mii tone de nuci şi am exportat 10 mii de tone. Nu avem import şi export ilicit pentru a justifica această acuzație de contrabandă. Producătorii de nuci sunt descurajați să investească în această ramură. Republica Moldova corespunde condițiilor de plantare a nucilor conform condițiilor climaterice. Noi ocupăm locul 4 în lume în topul exportatorilor de nuci. Avem un potențial de creștere a acestei ramuri mari și prin instaurarea acestei presupuneri de contrabandă, distrugem un sector abia creat", a menționat ministrul.

La rândul său, Premierul Maia Sandu a declarat că această îngrădire a liberei concurențe bate inclusiv în oamenii săraci care au doi copaci în curte și în toamnă reușeau să-și strângă bani de lemne și cărbuni.

”Iată așa de hapsâni au fost foștii guvernanți, care au încercat să scoată bani și pe această cale”, a precizat Maia Sandu.

Potrivit portalului Anticoruptie.md, cuscrul fostului premier Pavel Filip, Dumitru Vicol, care conduce firma „Monicol” SRL, s-a „abonat” la banii publici și, în ultimii ani, compania a beneficiat de sume generoase de la stat pentru dezvoltarea afacerii din domeniul agriculturii. Numele firmei „Monicol” a ajuns în atenția publică în 2018, în contextul reducerii considerabile a prețurilor de achiziție a miezului de nucă. Scandalul a izbucnit în urma unei declarații a președintei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a acuzat familia lui Pavel Filip că a monopolizat exportul de nuci și că dictează prețurile de piață.

Fluxul de știri
0