Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pensia eurasiatică - dar numai pentru migranții din statele EAEU

© Sputnik / Владислав Воднев / Accesați arhiva multimedia Флаги России, Киргизии, Казахстана, Белоруссии, Армении, а также с символикой Евразийского экономического союза
 Флаги России, Киргизии, Казахстана, Белоруссии, Армении, а также с символикой Евразийского экономического союза - Sputnik Moldova
Abonare
Marți, 12 ianuarie 2021, a intrat în vigoare acordul privind asigurarea pensiei pentru lucrătorii EAEU. Va funcționa pe teritoriul tuturor statelor Uniunii Economice Eurasiatice.

CHIȘINĂU, 14 ian - Sputnik, Nikita Chikunov. Republica Moldova are statut de observator în EAEU și acordul nu se aplică deocamdată migranților din țară.

Cum va fi luată în considerare experiența de lucru

Vechimea în muncă va fi calculată numai după data de 12 ianuarie 2021. 

Dacă o persoană nu are suficientă experiență profesională pentru a ieși la pensie într-una dintre țări, atunci vor fi luate în considerare și perioadele de muncă oficială din alte state ale EAEU.

Cine poate beneficia de pensie

Pentru a primi o pensie, un migrant trebuie să lucreze legal în țară timp de cel puțin 12 luni de la intrarea în vigoare a acordului de pensie și să atingă vârsta de pensionare stabilită.

În plus, el trebuie să facă plăți în timp util în fondul social sau de pensii al acestei țări.

Cum se va efectua pensionarea

Pentru a solicita o pensie, un migrant trebuie să se adreseze la fondul social sau de pensii al țării în care lucrează.

Dacă toate documentele sunt în ordine, el va putea primi plăți în același stat fără să se întoarcă în patria sa.

În ce constă pensia?

Pensia EAEU constă din două componente: de bază și exportată. Prima este plătită de statul în care locuiește persoana respectivă. Cea exportată constă în plăți care sunt transferate de alte țări ale Uniunii Economice Eurasiatice pentru o anumită perioadă de muncă.

De exemplu, un cetățean al Kîrgîzstanului care, după intrarea în vigoare a acordului, va lucra 5 ani în Rusia, 4 ani în Armenia, 3 ani în Belarus, 1 an în Kazahstan și apoi se va întoarce în patria sa, va primi plăți din patru țări simultan, dar componenta de bază va fi plătită de statul de reședință - Kîrgîzstan.

Numai cu reședință în țară se vor plăti următoarele:

În Armenia - pensia de bază (18 mii de drami) și adaosuri pentru aceasta.
În Belarus - pensia este calculată luând în considerare vechimea în muncă, de asemenease plătesc adaosuri, plăți suplimentare.

În Federația Rusă - o plată fixă ​​la pensia de asigurare (6044 ruble), majorare și plăți suplimentare la aceasta.

Se va schimba oare pensia după mutarea în altă țară

În cazul mutării dintr-o țară în alta, valoarea pensiei va fi revizuită.

Persoana va pierde componenta de bază a pensiei din țara din care a plecat, dar va continua să primească plăți pentru experiența de muncă.

Cine nu va primi pensie EAEU

De pensii nu pot beneficia angajații structurilor de forță, personalul militar și membrii familiilor acestora, precum și funcționarii publici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0