Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reacția PSRM la decizia Maiei Sandu de a o înainta din nou pe Gavrilița

© Sputnik / Mihai CarausPSRM
PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Abonare
Maia Sandu a recurs la tentativa de uzurpare a puterii în stat, iar acest lucru va fi contestat la Curtea Constituțională. PSRM a venit cu o reacție la decizia Maiei Sandu de a o desemna din nou pe Gravrilița la funcția de premier.

CHIȘINĂU 11 feb - Sputnik. Potrivit unui comunicat de presă a PSRM, decizia președintelui Maia Sandu de a înainta din nou candidatul său la funcția de prim-ministru încalcă grav Constituția. Astfel, potrivit PSRM, șeful statului era obligat să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară constituită. 

Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Politică
Ultimă oră: Guvernul Gavrilița n-a primit votul de încredere

Totodată, partidul a mai declarat că membrii fracțiunii vor contesta decizia Maiei Sandu. În comunicat se mai arată că șeful statului nu a avut dreptul să o facă pe judecătorul și să dea calificative subiective deputaților. Mai mult, Sandu nu a avut dreptul să ignore voința majorității.

„Ceea ce a făcut Maia Sandu astăzi se numește, la această etapă, tentativă de uzurpare a puterii de stat. La momentul în care va exista decretul de desemnare a premierului, emis oficial, președintele țării se va afla în afara Constituției și în plin proces de uzurpare a puterii în stat, ceea ce atrage după sine consecințe legale și politice”, se mai arată în comunicat.

În acest context, PSRM intenționează vineri să meargă la Înalta Curte și să conteste decretul emis de președintele țării. Totodată, membrii partidului au specificat că vor cere conducerii Parlamentului să nu accepte convocarea ședinței pentru audierea persoanei desemnate la funcția de prim-ministru.

Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Politică
Sandu calcă pe aceiași greblă - Din nou Natalia Gavrilița

„Președintele țării pune Curtea Constituțională într-o situație absurdă, de a-și interpreta propriile decizii. În același timp, CC trebuie deja să ia act de faptul că Maia Sandu nu respectă nici Constituția, nici voința Parlamentului, fiind ghidată de niște frustrări personale, de interes partinic îngust și de opinii subiective”, a mai menționat PSRM.

Amintim că joi a avut loc ședința Parlamentului, în cadrul căreia s-a discutat programul și componența guvernului propus de Gavrilița, dar care așa și nu a fost votat de către niciun deputat. PSRM a anunțat că vine cu propriul candidat, și anume este vorba despre Mariana Durleșteanu, care a fost ministrul al Finanțelor în cadrul Guvernului Greceanîi, în perioada 2008 - 2009. În același timp, cei din PPDA au propus candidatura lui Andrei Năstase la funcția de premier. După ce s-a încheiat ședința Parlamentului, Maia Sandu a chemat fracțiunile la discuții pentru a se decide acțiunile ulterioare. În urma discuțiilor cu fracțiunile, Maia Sandu a declarat că va desemna din nou candidatura Nataliei Gravrilița la funcția de premier. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0