Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ultimă oră: Guvernul Gavrilița n-a primit votul de încredere

© Photo : Facebook / Артур ЕфремовНаталья Гаврилица
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Abonare
Candidatul la funcția de prim-ministru și echipa de miniștri au prezentat programul de guvernare în fața deputaților.

CHIȘINĂU, 11 feb - Sputnik. Candidatul la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și echipa de miniștri nu au primit votul de încredere al deputaților. Pentru Natalia Gavrilița și echipa de miniștri propusă de aceasta nu a votat niciun deputat.  

„Zero voturi. Doamna candidat, felicitări. Noi am îndeplinit solicitarea dumneavoastră”, a declarat Zinaida Greceanîi după procedura de vot. 

Înainte de prezentarea programului de guvernare, candidatul propus la funcția de prim-ministru a ținut un discurs la tribuna centrală a Palamentului, în care a acuzat și a învinuit actuala componență a Parlamentului de inacțiune.

PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Politică
PSRM înaintează propriul candidat la funcția de premier - foto

De la tribuna Legislativului, Gavrilița a declarat că Guvernul și programul de guvernare urmează să fie susținut de toți oamenii, nu doar de deputați.

„Am venit în Parlament pentru a face un pas necesar pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Acești pereți au văzut josnicia umană de cea mai joasă speță. Au văzut cum Moldova a fost trădată, vândută și îngenuncheată”, a declarat Gavrilița.

Discursul Nataliei Gavrilița a fost întrerupt de președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care a îndemnat-o să respecte acest for legislativ și să nu „toarne noroi” peste aceștia.

„Vă rog să nu turnați cu găleata. Aici sunt oameni care au fost votați de cetățeni. Vă rog să onorați acest Parlament. Sunteți candidat și vă rog foarte mult să prezentați programul de guvernare. De unde știți, poate deputații vor să vă voteze”, a declarat Zinaida Greceanîi. 

Candidatul nominalizat la funcția de premier nu a ascultat îndemnul președintelui Parlamentului și a continuat discursul acuzator la adresa deputaților. 

„Sunt candidat nominalizat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și voi spune ce am de spus despre situația politică și dece programul meu este orientat pentru oameni. Vă invit, dragi deputați, să plecați din acest Parlament”, a declarat ea.

Mariana Durleșteanu - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Politică
Cine este Mariana Durleșteanu, candidatul PSRM la funcția de premier

După mai bine de jumătate de oră de discurs, Gavrilița a fost întreruptă iarăși de Greceanîi. 

„Doamna candidat, vă rog să finalizați acest discurs și să prezentați programul de guvernare. Eu de exemplu, multe aspecte din program le-aș vota și cu ambele mâini. Doar nu înțeleg de cât timp mai aveți nevoie”, a declarat Zinaida Greceanîi. 

Gavrilița a continuat discursul, continuând să aducă acuzații și chiar ofense parlamentarilor.

Ulterior deputații au trecut la runda de întrebări răspunsuri la care fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr nu a perticipat. Liderul PDM, Pavel Filip, a cerut repetat președintelui Parlamentului să pună punct „spectacolului” din Parlament. 

„Reiterez apelul meu de la începutul ședinței. Dacă există un pic de respect față de cetățenii acestei țări, să punem capăt acestui spectacol”, a declarat Filip. 

Acesta a informat că fracțiune PDM la fel nu participă la runda de întrebări răspunsuri și a îndemnat să se treacă mai repede la procedura de vot. După mai bine de o oră de întrebări răspunsuri, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Vladimir Bolea, a declarat că pachetul de acte necesar pentru învestirea noului Guvern este incomplet. 

Mariana Durleșteanu - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Politică
„Pentru Moldova” susține candidatul PSRM la funcția de premier

În setul de documente depus, care a venit în Comisia juridică, numiri și imunități, a fost prezentat doar programul, CV-urile candidaților și un proiect de hotărâre semnat de Sergiu Litvenenco, ca deputat, privind învestirea acestui Guvern în funcție. Nu au fost depuse alte documente necesare - cel puțin o copie a buletinului de identitate, caziere care atestă că nu au încălcat în trecut legislația penală, certificate de integritate. Ulterior, Bolea a menționat că rămâne la atitudinea deputaților să decidă dacă programul de guvernare să fie aprobat, iar ulterior să fie votat. După mai multe discuții în contradictoriu, și după mai multe luări de cuvânt, deputații au decis să voteze. Astfel, u de voturi programul de guvernare și echipa de miniștri propuse de candidatul nominalizat la funcția de premier nu a fost acceptate. De precizat, în timp ce în Parlament candidatul nominalizat de Maia Sandu răspundea la întrebările deputaților înainte de procedura de vot, executivul politic al PSRM a anunțat în cadrul unui briefing de presă că are propria candidatură pentru funcția de prim-ministru. Este vorba de fostul ministru al Finanțelor în perioada 2008-2009, mariana Durleșteanu. Deocamdată, doar deputații Platformei parlamentare „Pentru Moldova” au anunțat că vor susține această candidatură. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0