Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un designer a devenit membru al Comisiei de Heraldică în locul unui reputat istoric

© Sputnik / Mihai CarausTricolor
Tricolor - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Abonare
Primul președinte al Comisiei Naționale de Heraldică pe lângă președintele Republicii Moldova a fost exclus din componența comisiei. În locul lui vine un designer.

CHIȘINĂU, 10 feb - Sputnik. Comisia Națională de Heraldică de pe lângă președintele Republicii Moldova are o nouă componență și un nou președinte. După ce recent a expirat mandatul de patru ani al președintelui Comisiei, în locul lui Corneliu Popovici a venit membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, Mariana Șlapac.

Totodată, din noua componență a Comisiei a fost exclus reputatul istoric și heraldist, membru fondator și primul președinte al Comisiei Naționale de Heraldică, Vlad Mischevca.

Informația a fost confirmată și de fostul președinte al Comisiei, Corneliu Popovici, dar și de nepotul lui Vlad Mischevca, istoricul Ion Mischevca. Într-o postare pe pagina sa de Facebook acesta își exprimă nedumerirea față de decizia președintelui Maia Sandu.

„Moldova (NU) MAI Are Heraldică? Unchiul meu, Vlad Mischevca, membru fondator și primul președinte al Comisiei Naționale de Heraldică, nu a fost inclus în noua componență. „Bravo", Maia! Nici Dodon nu și-a permis să înlocuiască heraldiștii cu persoane docile. Abia aștept să văd deciziile noii componențe a Comisiei. S-ar putea să pună mutra Maiei în loc de stemă”, scrie vădit supărat Ion Mischeva pe Facebook. 

În locul istoricului Vlad Mischevca, care a adus o contribuție deosebită la activitatea CNH pe parcursul a 25 de ani, a fost inclus în componența comisiei designerul vestimentar Daniel Racovizza. 

Daniel Racovizză - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2019
Societate
Cine este creatorul de modă care îmbracă polițiștii, salvatorii și inspectorii vamali

Daniel Racovizza are 36 de ani şi este originar din Sadova, Călăraşi. Fost luptător de sambo, multiplu campion, s-a lansat în lumea modei. În plus, mai scrie şi versuri, având o carte publicată. A absolvit o şcoală de pictură, una de actorie şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, specialitatea design vestimentar.

Într-un interviu pentru www.elldor.infoRacovizza le spunea cititorilor „că nu este neapărat să se îmbrace scump ca să arate bine. Să-şi pună în prim-plan personalitatea lor, şi nu haina. Pentru că un om cu personalitate arată mult mai bine când este îmbrăcat cu bun-gust, fără să exagereze”. 

Designerul moldovean Daniel Racovizza este autorul ţinutelor polițiștilor, salvatorilor, inspectorilor vamali, membrilor Orchestrei Prezidențiale și ai Gărzii de Onoare, iar mai nou și ai preoților militari. Tot Racovizza este cel care a pus ornamentele de pe covoarele tradiționale pe lenjeria intimă.

кафедральный собор - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2018
Oficial: Stema, drapelul și stindardul Mitropoliei Moldovei, înregistrate. Vezi cum arată

Vlad Mischevca, primul președinte al Comisie Naționale de Heraldică, a fost în perioada 1989-1990 participant la concursul elaborării Stemei de Stat a Republicii Moldova şi la argumentarea istorico-heraldică a Tricolorului naţional în calitate de Drapel de Stat. În 1996, devine autor al primelor însemne heraldice corporative din Republica Moldova – Drapelele terestru şi fluvial al Vămii Republcii Moldova (3.09.1996), actualmente „Drapelul Serviciului Vamal al Republicii Moldova”, intrat în vigoare din 16.06.1997. Este autor și coautor al multor simboluri supreme, publice. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0