Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Oficial: Stema, drapelul și stindardul Mitropoliei Moldovei, înregistrate. Vezi cum arată

© Sputnik / Мирослав Ротарькафедральный собор
кафедральный собор - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Națională de Heraldică a înregistrat în Armorialul General al Republicii Moldova stema, drapelul și stindardul Mitropoliei Moldovei. Vezi cum arată acestea

CHIȘINĂU, 21 feb — Sputnik. Comisia Națională de Heraldică a decis înregistrarea în Armorialul General al Republicii Moldova a stemei, drapelului și a stindardului Bisericii Ortodoxe din Moldova, comunica mitropolia.md.

Potrivit Mitropoliei Moldovei, la elaborarea însemnelor mitropolitane au fost implicați teologi, istorici și specialiști din domeniul heraldicii, care au lucrat mai bine de trei ani.

Membrii Sinodului BOM - Sputnik Moldova
Mitropolia Moldovei va avea o stemă nouă

Stema reprezintă un scut argintiu pe mijloc, având un colan roșu. În interiorul scutului este plasată icoana Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Această compoziție este fixată pe o cârja arhierească și o cruce de aur poziționate cruciș. Scutul este timbrat cu o mitră aurită având frontal icoana Mântuitorului Iisus Hristos, iar pe laterale icoanele Maicii Domnului de la Hârbovăț și a Sfântului Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare.

Designer-ul însemnelor mitropolitane este Radu Voina. Noul model este inspirat din Stema care a fost utilizată în perioada interbelică, întrucât Episcopia Chișinăului și a Moldovei, ridicată ulterior de către Patriarhia Rusă în anul 1995 la rang de Mitropolie (Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove), este succesoarea de drept a entităților ecleziastice ortodoxe de pe teritoriul Republicii Moldova.

Gama cromatică a drapelului este similară celei de pe mantia arhierească mitropolitană. Pânza este de culoare predominant albastră, cu o linie albă și o panglică roșie.

Proiectul a fost elaborat la inițiativa Mitropolitului Vladimir, pentru ca simbolistica distinctivă bisericească să reprezinte majoritatea cetățenilor Republicii Moldova care se identifică drept creștini ortodocși.

© Photo : mitropolia.mdStema Mitropoliei Moldovei
Stema Mitropoliei Moldovei - Sputnik Moldova
1/3
Stema Mitropoliei Moldovei
© Photo : mitropolia.mdDrapelul Mitropoliei Moldovei
Drapelul Mitropoliei Moldovei - Sputnik Moldova
2/3
Drapelul Mitropoliei Moldovei
© Photo : mitropolia.mdStindardul Mitropoliei Moldovei
Stindardul Mitropoliei Moldovei - Sputnik Moldova
3/3
Stindardul Mitropoliei Moldovei
1/3
Stema Mitropoliei Moldovei
2/3
Drapelul Mitropoliei Moldovei
3/3
Stindardul Mitropoliei Moldovei

Fluxul de știri
0