Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine este creatorul de modă care îmbracă polițiștii, salvatorii și inspectorii vamali

© Sputnik / OsmatescoDaniel Racovizză
Daniel Racovizză - Sputnik Moldova
Abonare
Cu talentul nu te pui. Cum un luptător de Sambo și Judo din Moldova a ajuns să creeze lenjerie intimă pentru femei: Dantela de pe lenjeria feminină i-a dus faima în întreaga lume.

CHIȘINĂU, 19 mai - Sputnik, Silvia Zavadovschi. Designerul moldovean Daniel Racovizza este autorul ţinutelor polițiștilor, salvatorilor, inspectorilor vamali, membrilor Orchestrei Prezidențiale și ai Gărzii de Onoare, iar mai nou, și ai preoților militari.

Creatorul de modă spune că este mândru că ideile lui sunt materializate, motiv pentru care vine la Chișinău ori de câte ori este vreo sărbătoare națională.

„În total, avem în palmares opt uniforme. Este vorba de costumele Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Orchestrei Prezidențiale, Garda de Onoare a MAI, Garda de onoare a Carabinierilor, Serviciului Protecției și Pazei de Stat și acum se plămădesc încă două uniforme – uniforma Cavalerilor Ștefan cel Mare și Uniforma Cavalerilor de Malta”, a declarat Daniel Racovizza în cadrul emisiunii „Intersecții” de la Radio Sputnik Moldova.

„Sunt onorat că de fiecare dată când vin acasă și venirea mea coincide cu vreo sărbătoare națională, precum Ziua Independenței, îmi văd ideile materializate”, adaugă Daniel Racovizza.

Creatorul de modă spune că fiecare accesoriu de pe uniformele pe care le crează își au rolul lor. 

„Crearea unei uniforme înseamnă mai mult decât creativitate. Tu trebuie să înțelegi esența acelei instituții, iar costumul pe care l-ai creat să transmiți mesajul instituției. Nicidecum un inspector de patrulare nu trebuie să fie confundat cu un  inspector vamal sau cu un salvator. Așa cum fiecare instituție își are rolul său, fiecare uniformă trebuie să fie deosebită și inconfundabilă”, adaugă Daniel Racovizza.

Recunoște că a ajuns să creeze modele pentru uniformele instituțiilor de forță întâmplător, așa cum se întâmplă în cazul numelor mari.

„Ideea uniformelor a apărut în 2010. Întâmplător, am nimerit la un MasterClass, la Londra, intitulat „Mesajul imaginii și cum se transmite acest mesaj prin uniforme”. După ce am venit acasă mi s-a dat însărcinarea să creem uniforma Cavalerilor Ștefan cel Mare. Cu această uniformă a început toată istoria uniformelor”, adaugă Daniel Racovizza.

Cert este că uniformele create de Daniel Racovizza au fost observate și peste hotarele țării, iar creatorul deja a fost acostat din exterior.

Marina Cimbir - Sputnik Moldova
Evenimente de modă și stil, așteptate în Moldova

„Vreau să vă spun că ideile noastre au trezit interes peste hotare. Deja au început să se intereseze unii oameni”, conchide creatorul de modă.

De menționat este că Daniel Racovizza crează nu doar uniforme pentru instituțiile de forță. Creatorul de modă a scos mai multe colecții de rochii clasice, dar și o colecție impresionantă de lenjerie intimă pentru femei.

„Mă bucur că rochiile mele au succes, la fel cum și articolele de lenjerie intimă. Să știți că atunci când am venit cu ideea creării unei colecții de lenjerie intimă cu motive naționale meșterii populari la care m-am adresat priveau cu scepticism ideile mele. Până la urmă a ieșit ceva frumos”.

Acest model prezintă colecția designerului Flamants la Săptămâna Modei din Panama - Sputnik Moldova
Prezentarea de modă „Fashion Week Panama”

Cert este că Daniel Racovizza nu este singurul designer care dă viață atât uniformelor instituțiilor de forță, cât și lenjeriei intime.

„Cel mai haios este că mai mulți designeri din întreaga lume, care au făcut uniforme, au făcut și lenjerie. Se întâmplă asta chiar dacă cele două articole reprezintă două extreme. Lenjeria intimă transmite un mesaj, iar uniforma – un alt mesaj”, adaugă Daniel Racovizza.

Ce au în comun uniformele create de Daniel Racovizza cu dantela de pe lenjeria feminină, aflați în interviul atașat mai sus.

 

Fluxul de știri
0