Gerurile năprasnice se apropie de Moldova: Are oare țara suficiente rezerve de gaz

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Abonare
Într-un comentariu exclusiv pentru Sputnik, compania Moldovagaz a precizat dacă înghețurile până la -20 grade Celsius care se apropie ar putea afecta aprovizionarea cu gaz a consumatorilor.

CHIȘINĂU, 10 feb - Sputnik. În orice situație, inclusiv în condițiile unei răciri bruște a vremii, gazul va fi furnizat consumatorilor din Moldova fără întrerupere și în cantitatea necesară.

L'usine Yamal GNL - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2020
Victoria Gazpromului: Companiile europene renunță la gazul lichefiat din SUA
Precizarea a fost făcută de compania Moldovagaz într-un comentariu exclusiv pentru Sputnik Moldova, răspunzând la întrebarea dacă va crește consumul de combustibil albastru în republică, ținând cont de înghețurile severe care se apropie de țară.

"Într-adevăr, odată cu apariția vremii reci, consumul de gaz, inclusiv de către întreprinderile din complexul termic, crește, iar 80% din gazul utilizat de Moldova se consumă anume în sezonul de iarnă", a menționat Moldovagaz.

„Toamna trecută, SA Moldovagaz a pompat zeci de milioane de metri cubi de gaz în depozite subterane din Ucraina ca rezervă în caz de temperaturi scăzute și creștere a cererii. În orice situație, inclusiv în condițiile unei răciri bruște a vremii, gazul va fi furnizat consumatorilor din Moldova fără întrerupere și în cantitatea necesară”, a menționat întreprinderea Moldovagaz. 

Anterior, concernul rus „Gazprom” a raportat că în Europa, în condițiile iernii reci, rezervele de gaz din depozitele subterane continuă să scadă rapid. Potrivit Gas Infrastructure Europe, începând cu 6 februarie, 47 de miliarde de metri cubi de gaz au fost retrași din instalațiile UGS europene.

Gas compressor station - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2020
Cât de mult ar putea pierde Moldova cumpărând gazul din Europa

Aceasta este cu 13% mai mult decât a fost pompat în depozite în timpul pregătirii pentru această iarnă și deja cu 8% mai mult decât retragerea pentru întreaga iarnă trecută. Rezervele de gaze din instalațiile UGS din Europa au scăzut sub 50%.

Întrebat dacă acest lucru ar putea schimba tranzitul de gaze pe teritoriul Moldovei, Moldovagaz a menționat că creșterea tranzitului depinde de obligațiile contractuale dintre furnizorii de gaze, inclusiv comercianții regionali, precum și de cumpărători. 

"Un rol semnificativ în această privință poate fi jucat nu atât de fenomenele naturale, cât și de evoluția redresării economice în UE, Balcani și Turcia, pe fondul unei pandemii", a precizat compania.

Moldovagaz a atras atenția asupra tarifelor de transport - cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai atractive pentru tranzit. 

Газ и Израиль: как Европа нашла еще одну замену России - Sputnik Moldova, 1920, 24.07.2020
Gazul și Israelul sau cum Europa și-a mai găsit o alternativă pentru a înlocui Rusia

„Un rol important în acest sens îl va avea implementarea deplină a procedurii de backhaul, care implică un revers virtual al gazelor. Din punct de vedere tehnic, sistemul de transport al gazelor din Moldova este gata în orice moment să multiplice volumul de pompare", a adăugat Moldovagaz.

Gazul este furnizat țării noastre de Rusia în tranzit prin Ucraina. Concernul rus „Gazprom” este principalul furnizor de gaze pentru Moldova. Republica cumpără combustibil albastru de la Gazprom în baza unui acord semnat în 2008. Acest acord este reînnoit în mod regulat. Așadar, la 31 decembrie 2020, părțile au semnat un act adițional la contractul existent.

Gerurile năprasnice se apropie de Moldova

Începând cu 12 februarie temperaturile vor scădea brusc - până la -13 grade în timpul zilei. 

Ger - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Meteo: De data aceasta chiar vine prăpădul! Așa ceva nu am mai avut în această iarnă
Noaptea este posibil să ningă, puternic pe alocuri și ușor în timpul zilei - în principal în nordul țării.

În zilele următoare nu se preconizează precipitații semnificative. Temperaturile maxime pe 13 februarie vor varia de la -10 până la -5, iar cele minime - de la -16 la -11, în timp ce pe 14 februarie va deveni și mai rece: noaptea - de la -17 la -12 și în timpul zilei - de la -11 la -6.

Cea mai geroase zile vor fi 15 și 16 februarie - minimul va varia de la -19 la -14, în nordul țării noaptea - de la -22 la -20, iar ziua - de la -12 la -7.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0