Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce apartamentele și casele nu se ieftinesc: Răspunsul experților

© Sputnik / Miroslav RotariBloc de locuințe
Bloc de locuințe - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Abonare
Apartamentele și casele particulare nu s-au ieftinit în 2020, deși mulți moldoveni credeau că, din cauza pandemiei, prețurile vor scădea.

CHIȘINĂU, 10 feb – Sputnik. Expertul în imobiliare Cristina Dercaci susține că pandemia a influențat piața imobiliară, iar din această cauză cel mai mult au avut de suferit cumpărătorii, care au fost nevoiți să achiziționeze locuințe la prețuri mai mari. 

Victoria Dercaci - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2021
Ce trebuie să știi când cumperi o locuință: Etape esențiale
"Toată lumea a aștepta ca prețurile să scadă la imobile, dar luând în considerare faptul că nu am avut autorizații în 2020, respectiv companiile au mărit prețul, mai ales că au avut posibilitatea să mărească numărul apartamentelor oferite în rate și posibilitatea de achitare într-un grafic flexibil, de aici și prețurile au crescut. Nu a fost cea mai bună decizie. Dar având în vedere că avem puține companii care oferă calitate și ele cunosc momentul acesta că sunt buni la capitolul calitate, la termenul de dare în folosință ei au mers pe ideea de a crește prețul și au înțeles că oamenii oricum vor veni la ele", explică Victoria Dercaci, expert imobiliar. 

Cu toate acestea, unele companii de construcție au venit anul trecut cu oferte interesante pentru clienții lor. 

"Companiile și-au deschis ușile pentru oportunitatea de achitare în rate. Au modificat graficul. Acum avem companii care oferă apartamentele în rate fără comision suplimentar, pentru o perioadă 3-4 ani. Dacă apartamentul costă 30 de mii de euro, atât achiți. Doar după cinci ani crește un pic comisionul, dar e mic", a mai spus expertul. 

Victoria Dercaci spune că mulți moldoveni au început să cumpere locuințe în zona rurală. Motivul este simplu - prețul este mai mic și clientul mai câștigă și terenul aferent casei. Totuși, majoritatea oamenilor optează pentru locuință în oraș pentru că aici au un loc de muncă și deja s-au obișnuit. Expertul îndeamnă cumpărătorii să pună accent pe calitate, indiferent de ce aleg. 

Rodica Rusu - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2021
Situația la Aeroportul Internațional Chișinău pe timp de pandemie
"Oamenii trebuie să fie atenți la termenul de dare în folosință, la termoizolarea locuinței, la felul în care li se dă varianta albă și cât vor mai trebui să investească în pereți. Cei care dau cu 2-3 mii de euro mai mult nu regretă", susține Victoria Dercaci.

În același timp, expertul susține că locuințele de lux scoase la vânzare se vând mai greu. Asta pentru că prețurile lor sunt mai mari decât cele de peste hotare. 

"Foarte mulți investitori străini susțin că le este mai convenabil să cumpere o casă în Spania sau Italia fiindcă sunt mai ieftine, au în fața o panoramă mai frumoasă și din punct de vedere social și economic vor sta mult mai bine decât în Moldova. Ei când compară prețurile își dau seama că cu un așa buget poți alege altă țară", precizează Victoria Dercaci. 

În concluzie, expertul a precizat că prețurile la locuințe ar putea să scadă doar dacă numărul construcțiilor va crește, însă nici acest lucru nu este bătut în cuie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0