Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Primul moldovean vaccinat în Moldova împotriva COVID-19

© Sputnik / AFK Sistema / Accesați arhiva multimediaDoses de vaccin
Doses de vaccin  - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2021
Abonare
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 va fi un lucrător medical.

CHIȘINĂU, 9 feb - Sputnik. Numele primului lucrător medical din Republica Moldova care se va vaccina împotriva noului tip de coronavirus încă nu se cunoaște. Cert este că acesta va fi un angajat de la Reanimare și Terapie Intensivă. Precizarea a fost făcută de consultantul în comunicare la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat. Potrivit acesteia, este prematur sa vorbim la această etapă de numele lucrătorului medical care va fi vaccinat primul.

Un médecin prépare une seringue avec un vaccin (archive photo) - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2021
Societate
Este oficial! Când vor ajunge în Moldova primele loturi de vaccin împotriva COVID-19

Numele primei persoane imunizate împotriva COVID-19 va fi anunțat imediat ce vaccinul va fi disponibil și va fi inițiată campania de vaccinare. Totodată, Stratulat anunță că conform Planului național de imunizare, prima categorie de lucrători medicali care vor fi imunizați sunt cei din Reanimare și Terapie intensivă. Actualmente, Republica Moldova va recepționa cu titlu gratuit - donație, prin intermediul COVAX, vaccin anti-COVID-19 pentru 20% din populația totală, pentru ambele maluri ale Nistrului.

Ulterior, Republica Moldova va putea solicita adițional, prin intermediul programului de Cost-Sharing COVAX, doze pentru încă 30% din populația totală, la un preț preferențial cu toate cheltuielile adiționale incluse, cum ar fi transport, asigurarea, operațiuni de gestionare,etc. Concomitent, Republica Moldova este în proces de obținere a unor cantități de vaccin în calitate de donații din partea UE și altor state.

În caz de necesitate, autoritățile de la Chișinău vor procura adițional doze necesare pentru vaccinarea populației din sursele disponibile ale bugetului de stat, fondurilor de urgență ale Guvernului, fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, precum și prin acorduri bilaterale cu producătorii sau partenerii internaționali.

Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2021
Societate
Facebook va bloca postările care vor răspândi informații negative despre vaccin

Republica Moldova va recepționa 24 570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech și 264 000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca. Ministerul Sănătății a anunțat pe 30 ianuarie că a recepționat confirmarea livrării vaccinurilor din partea platformei COVAX. 

„Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care va asigura condițiile necesare de păstrare la temperatura de -60°C -90°C. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare”, precizează ministerul de profil.

Vaccinul AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie. Acest vaccin trebuie păstrat la o temperatură de +2°C +8°C. Instituția susține că platforma COVAX a primit cereri de aprovizionare cu vaccin împotriva COVID-19 din partea a 72 de țări, dar, la prima etapă, doar 18 țări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova. Amintim că planul național de imunizare anti COVID-19 a fost aprobat pe 13 ianuarie de Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0