Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Video: Cum vor fi comemorați anul acesta moldovenii căzuți în Afganistan

© Sputnik / Мирослав РотарьНа мемориале уже начали собираться люди. Скоро их здесь станет больше.
На мемориале уже начали собираться люди. Скоро их здесь станет больше. - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2021
Abonare
Pe 15 februarie este Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan, în anii 1979 – 1989. În 2021 se împlinesc 32 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, proces care s-a desfășurat între 15 mai 1988 și 15 februarie 1989.

CHIȘINĂU, 5 feb - Sputnik. Planul evenimentelor de marcare, pe 15 februarie, a Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan a fost aprobat de comitetul de organizare responsabil, care s-a întrunit într-o ședință la Ministerul Apărării.

Автопробег, посвященный 76-летию освобождения и Шерпенский плацдарм - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2021
Societate
Câte legitimații de tip nou pentru veteranii de război au fost eliberate

Evenimente de comemorare vor avea loc în Chișinău, dar și în toate raioanele țării.

Din cauza pandemiei de COVID-19, evenimentele vor fi organizate în „format restrâns, cu implicarea unui număr mai mic de persoane” decât în anii trecuți.

Totodată, comitetul de organizare a discutat în ședința, prezidată de ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, despre asigurarea protecției sociale a veteranilor Războiului din Afganistan și a familiilor celor căzuți. Secvențe video din ședință au fost făcute publice de Serviciul de presă al Ministerului Apărării.

„Este de datoria noastră, a tuturor, să ne amintim de faptele eroice ale celor care și-au dat viața pe câmpul de luptă prin sacrificiu și curaj, dar și să-i cinstim pe veteranii acestui tragic război”, a spus ministrul, generalul de divizie Victor Gaiciuc.

Comemorarea celor căzuți în războiul din Afganistan la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei — Sfântă Amintire” - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2020
Politică
Victor Gaiciuc: Am rude, colegi, camarazi care au luptat în războiul din Afganistan

„Iată de ce, și în acest an, vă îndemn să facem tot posibilul ca evenimentele de comemorare a ostașilor decedați în perioada 1979-1989 să se desfășoare fără probleme și cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică”, a adăugat Victor Gaiciuc.

Conform dispoziţiei Guvernului nr. 9 din 27 ianuarie 2021, pe parcursul anului, în municipiul Chişinău, dar şi în raioane vor avea loc o serie de evenimente dedicate Zilei comemorării eroilor căzuți în războiul din Afganistan.

Programul manifestărilor include servicii divine în lăcașurile sfinte, ceremonii de comemorare, depuneri de flori. 

Премьер-министр Ион Кику принял участие в памятных мероприятиях, приуроченных к 31-й годовщине вывода советских войск из Афганистана. - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2020
Politică
Ce le-a spus premierul Ion Chicu participanților la războiul din Afganistan

De asemenea, este prevăzută organizarea, în cadrul Agenției pentru Știință și Memorie Militară, a unei expoziții de documente și materiale istorice consacrate celor căzuți în războiul din Afganistan. Totodată, vor fi instalate plăci comemorative în unele instituții de învățământ, vor fi organizate activităţi educativ-patriotice și întâlniri cu veteranii de război.

La războiul din Afganistan, care a avut loc între anii 1979 şi 1989, au participat vreo 12.500 de moldoveni, potrivit datelor anunțate anterior de ministrul Victor Gaiciuc. Dintre aceştia, 301 militari şi-au pierdut viaţa, patru au dispărut fără veste, iar alţii 600 au fost răniţi. Pentru eroismul şi bărbăţia manifestată în acele lupte au fost decoraţi cu distincţii de stat 1.694 de soldaţi moldoveni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0