Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce le-a spus premierul Ion Chicu participanților la războiul din Afganistan

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaПремьер-министр Ион Кику принял участие в памятных мероприятиях, приуроченных к 31-й годовщине вывода советских войск из Афганистана.
Премьер-министр Ион Кику принял участие в памятных мероприятиях, приуроченных к 31-й годовщине вывода советских войск из Афганистана. - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu a depus flori și a susținut un discurs în cadrul acțiunilor prilejuite de Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan. Peste 300 de moldoveni au murit în Afganistan, iar vreo 600 au fost răniți.

CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. La Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din Chișinău s-au desfășurat astăzi acțiuni prilejuite de Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan, marcată, tradițional, pe 15 februarie.

На мемориале уже начали собираться люди. Скоро их здесь станет больше. - Sputnik Moldova
Politică
Astăzi sunt comemorați moldovenii căzuți în Afganistan: Mesajul lui Igor Dodon
În războiul din Afganistan (1979 -1989) au luptat și aproximativ 12.500 de moldoveni care-și satisfăceau serviciul militar în armata sovietică. Potrivit datelor oficiale, 301 tineri moldoveni au murit în acele lupte, iar vreo 600 au fost răniți. În 2020 se împlinesc 31 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, proces care s-a desfășurat între 15 mai 1988 și 15 februarie 1989.

La acțiunile comemorative de la Memorialul „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” a participat și premierul Ion Chicu, însoțit de un grup de miniștri, iar președintele Igor Dodon, care efectuează o vizită în Germania, a fost reprezentat de consilierul său Ghenadie Iurco.

„Nu trebuie să dăm aprecieri politice acelui război, pentru că nu a fost decizia moldovenilor să intervină acolo. Este însă de datoria noastră sfântă să nu uităm despre sacrificiul Dvs., rănile fizice și morale lăsate de acel război. Bărbăția și eroismul Dvs. merită toată admirația din partea tuturor, dar și atitudinea respectivă a statului suveran și independent Republica Moldova”, a spus premierul Ion Chicu în discursul său.

Premierul a menționat că pentru a îmbunătăți dialogul cu participanții la acțiunile de luptă, „Guvernul a resuscitat Consiliul Național al Veteranilor”. Consiliul este condus de ministrul Apărării, iar ministrul de Interne face parte din această structură.

В Кишиневе отметили 23 февраля - Sputnik Moldova
Politică
Complexul „Eternitate”, în stare deplorabilă: Prezintă pericol pentru vizitatori – Video

„Pe platforma Consiliului sunt colectate problemele semnalate de veterani și, ulterior, sunt avansate soluții”, a spus premierul. În rezultatul activității Consiliului, a fost decisă oferirea poliței medicale gratuite veteranilor neangajați în câmpul muncii, creșterea suportului material pentru văduve și îmbunătățirea accesului la îngrijirile medicale, potrivit lui Ion Chicu.

„În prezent se examinează posibilitatea importului mijloacelor de transport pentru invalizi, dar și alte măsuri sociale”, a anunțat prim-ministrul.

Printre vorbitorii la eveniment s-au numărat ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, și secretarul Consiliului Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, Eduard Gumeniuc.

În dimineața zilei, la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din centrul Chișinăului a fost oficiat un serviciu divin de pomenire a combatanților căzuți în Afganistan și celor care s-au stins ulterior din cauza rănilor.  

Fluxul de știri
0