Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon sare în apărarea Maiei Sandu: Nu este greșeala ei

© Photo : Miroslav RotariИгорь Додон передал власть Майе Санду
Игорь Додон передал власть Майе Санду - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2021
Abonare
Igor Doodn afirmă că nu Maia Sandu se face vinovată de enorma greșeală făcută în cadrul vizitei în Franța, când a spus că de 24 ani nici un președinte moldovean nu a mai mers în vizită la Paris, ci consilierii ei care încearcă în acest fel să-i lustruiască imaginea.

CHIȘINĂU, 6 feb – Sputnik. În cadrul emisiunii "Președintele Igor Dodon răspunde" de vineri, liderul socialiștilor a fost solicitat să comentează știrea dată chiar de Maia Sandu că ea este primul președinte moldovean care a fost primit la Paris în ultimii 24 de ani. În pofida inamiciției dintre cei doi, Igor Dodon a încercat să o disculpe pe oponența sa politică pentru această gafă monumentală, spunând că nu este greșeala ei.

"În ceea ce ține de prima vizită la Paris, nu cred că-i greșeala doamnei Maia Sandu car a menționat acest lucru în discursul său, eu cred că este greșeala consilierilor, care vor să o ridice în sus, în slăvi. (Până acum - n.n.) cel puțin patru președinți au fost la Paris în vizite oficiale și în vizite de lucru: și Snegur, și Lucinschi, și Voronin, și eu am fost în 2018... și la Palatul Elisei am fost împreună cu soția. De aceea, doamna președinte, dați-le din deget consilierilor care vă scriu spiciuri: să fie mai atenți", a spus Igor Dodon.

Amintim că în cadrul vizitei, dar și în postările sale de pe le Facebook, Maia Sandu s-a lăudat că de 24 de ani niciun președinte moldovean nu a mai fost primit la Paris.

Dar și președintele Francez Emmanuel Macron a afirmat același lucru, cel puțin în felul acesta a fost citat el de serviciul de presă al administrației Maiei Sandu.

Майя Санду  и Эмманюэль Макрон - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2021
Politică
Video: Sandu s-a întâlnit cu Macron: Ce i-a promis președintele Franței
Vom mai preciza că deocamdată consilierii Maiei Sandu nu au venit cu explicații pe acest caz scandalos.

Dacă în cazul acestei greșeli liderul socialiștilor a fost atât de indulgent cu Maia Sandu, atunci în alte aspecte el a criticat-o dur. Și anume, Igor Dodon consideră că Maia Sandu călătorește prea mult peste hotare și nu se ocupă de treburile interne, chiar dacă afirmă că vizita în Franța a fost una importantă.

"Eu cred că orice vizită externă a unui funcționat înalt de stat este un beneficiu pentru Republica Moldova, pentru imaginea Republicii Moldova, indiferent de faptul că pleacă în est sau în vest. Important să fie și rezultate și important să nu fie în fiecare zi (vizitele - n.n.). Pentru că dacă vrei să fii călător, atunci trebuie să fii nu președinte, cel mai probabil, ci trebuie să fii ministru de Externe, dar nici ministrul de Externe nu trebuie să stea atâta în afara țării", a declarat.

Майя Санду  - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2021
Sandu a invitat în Moldova investitori francezi
Dodon spune că Maia Sandu, pe parcursul unei luni, mai bine de o treime din timp s-a aflat peste hotare, nu în Republica Moldova, deși țara este cuprinsă de criză.

"De aceea practica ca, în decurs de o lună de zile, aproape 30 la sută din timp să fii în afara țării, chiar și pentru un președinte de stat în condiții de țară parlamentară,  dar stat parlamentar fără guvern, în condiții de criză politică, eu cred că aceasta este prea mult. Eu înțeleg că se doresc acțiuni de PR pentru următoarele alegeri, dar eu totuși aș sugera să ne ocupă de problemele din interiorul țării", a mai spus Dodon.

Встреча президента Майи Санду с  председателем Нацсобрания Франции Ришаром Ферраном - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2021
Politică
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Adunării Naționale a Franței
 Liderul socialiștilor menționat încă că asta nu înseamnă că vizita în Franța a Maiei Sandu nu ar fi fost necesară.

"Ce este mai important, să găsim soluții pentru criza politică din Republica Moldova, dar suntem în criză, sau să mergi cu mașina la București și de acolo să zbori în Europa și să faci întrevederi pentru efect real pentru viața cetățenilor. Eu cred că este mia important să ne clarificăm cu problemele de acasă. Dar despre vizite, eu salut această vizită, acest contact cu domnul Macron, cu care m-am văzut de mai multe opri", a mai spus Igor Dodin.   

Amintim că în perioada 3-4 februarie, președintele Maia Sandu s-a aflat într-o vizită oficială în Franța, în cadrul căreia s-a întâlnit cu omologul său de la Paris. După întrevedere, cei doi oficiali au făcut declarații în cadrul unei conferințe de presă comune.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0