Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nou-născuți abandonați: Cum ar putea fi prevenit fenomenul?

© Sputnik / Mihai CarausMaria Vârlan
Maria Vârlan - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2021
Abonare
Ce le determină pe mame să-și abandoneze nou-născuții în stradă și de ce este greu de prevenit acest fenomen? Subiectul a fot discutat  în studioul radio Sputnik Moldova.
Nou-născuți abandonați: Cum ar putea fi prevenit fenomenul?

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", decanul facultății de Psihologie și Psihopedagogie Specială a Universității de Stat ”Ion Creanga”, Maria Vârlan, a menționat că femeile care-și abandonează copiii imediat după naștere fac parte, de regulă, din categoria persoanelor vulnerabile, care de multe ori nu se simt responsabile pentru acțiunile lor.

Livia Marginean - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2021
Șocant: De ce unele mame își abandonează copiii nou-născuți
Adesea, acestea ascund că sunt însărcinate chiar și de cele mai apropiate persoane, nu sunt înscrise la evidența medicului de familie, se prezintă la naștere fără acte de identitate pentru a nu putea fi identificată sau chiar merg în altă localitate pentru a naște. Aceștia sunt primii indicatori că femeia face parte din grupul de risc de a-și abandona copilul.

"În acest sens, un rol important le revine medicilor obstreticienii, moașelor, asistentelor medicale, psihologilor de la maternități, care pot interveni și ajuta femeia să-și schimbe opinia. Aceste momente sunt cruciale. Efortul ar trebui depus de către specialiști încă din maternitate", a subliniat Maria Vârlan.

Mai mult, pentru a putea preveni fenomenul abandonului este esențial ca și specialiștii din cadrul instituțiilor de învățământ să întreprindă activități de informare privind dezvoltarea sexuală, metodele de protecție ș.a. Adesea, minorele ajung în situații neplăcute din lipsă de informare, de afecțiune din partea părinților și din nepăsarea societății.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0