Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șocant: De ce unele mame își abandonează copiii nou-născuți

© Sputnik / Mihai CarausLivia Marginean
Livia Marginean - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2021
Abonare
De ce unele femei își abandonează copiii imediat după ce îi nasc? Iată care sunt cele mai frecvente cauze remarcate de către specialiști.
Șocant: De ce unele mame își abandonează copiii nou-născuți?

Tot mai des poliția informează despre nou-născuți morți sau vii găsiți de către trecători în tomberoane, în parcuri și pe câmpuri. Veștile de acest fel declanșează doar discuții aprinse pe rețelele de socializare, însă nu ne mobilizează împotriva fenomenului care se menține din cauza prejudecăților, sărăciei și indiferenței comunității. De ce ajung nou-născuții în stradă? Sunt aceste mame criminale, așa cum sunt etichetate de către opinia publică sau victime ale circumstanțelor nefavorabile?

Mihaela Belei - Sputnik Moldova, 1920, 15.07.2020
Unde se pot adăposti mamele cu copii în situații de risc
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", managerul organizației ”Copil, Comunitate, familie” Livia Marginean a remarcat faptul că cel mai înalt grad de vulnerabilitate cu privire la fenomenul abandonului se înregistrează în familiile în care există deja antecedente de abandon, în rândul mamelor care au crescut singure, fără sprijinul celor apropiați, sau care nu au un mod de trai decent – nu au o locuință sau un loc de muncă ș.a.

"Sunt multiple cauze, dar cele mai frecvente sunt întâlnite din cauza lipsei educației și responsabilității, dar și lipsurilor majore de care are parte femeia. De obicei, aceste mame nu sunt sprijinite de nimeni, nu are cine să le ofere un sfat sau să le îndrume", a spus Livia Marginean.

Maria Vârlan - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2020
Cum ar putea fi prevenit abandonul copiilor în Republica Moldova
În acest sens, specialistul a remarcat necesitatea implicării societății, poliției, asistenților sociali sau pedagogilor, în cazul mamelor minore.

"O comunitate întreagă trebuie să aibă grijă de fiecare membru. Discriminareaa, prejudecățile și stereotipurile duc la condiția ca mama să lase copilul nou-născut", a subliniat interlocutoarea.

Ce acțiuni întreprinde organizația ”Copil, Comunitate, familie” pentru a preveni și a combate fenomenul abandonului aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0