De ce sistemul american Patriot «nu a observat» rachetele deasupra Arabiei Saudite

© AFP 2024 / KIM JAE-HWANA US Army's Patriot Surface-to Air missile system is displayed during the Air Power Day at the US airbase in Osan, south of Seoul on October 12, 2008
A US Army's Patriot Surface-to Air missile system is displayed during the Air Power Day at the US airbase in Osan, south of Seoul on October 12, 2008 - Sputnik Moldova
Abonare
Criza tehnologică și conceptuală a sistemului american de apărare antiaeriană este confirmată de fapte noi, atrage atenția observatorul militar Aleksandr Hrolenko.

Arabia Saudită a fost atacată de două ori în trei zile cu rachete balistice de Yemen și, din nou, zonele de apărare antiaeriană dotate cu sistemele antirachetă Patriot (fabricate de Statele Unite) nu au reacționat la atacurile cu rachete a rebelilor houthi.

Sistemul american de apărare antirachetă Patriot - Sputnik Moldova
România: Rachete Patriot pentru o țară fără lideri patrioți?

Pe 23 și 26 ianuarie, rebelii yemeniți au răspuns din nou la atacurile saudiților cu rachete balistice de producție iraniană sau proprie. Toate cele patru rachete cu rază medie de acțiune au parcurs cu succes aproximativ 1000 km, șase zone în care au fost desfășurate sistemele Patriot (două la granița cu Yemen și patru în centrul Arabiei Saudite) și, aproape în ultimul moment, au fost interceptate de către sistemele THAAD deasupra periferiei Riadului. Pe 26 ianuarie, mass-media a raportat despre lichidarea uneia dintre rachetele balistice direct deasupra capitalei și despre o explozie în cartierul diplomatic. Astfel, recenta «compactare» a zonelor de apărare antiaeriană cu sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot nu a dat rezultatele așteptate.

Pe 23 noiembrie 2020, houthi au lansat rachete Quds-2 la stația de distribuție a companiei de stat de petrol și gaze Saudi Aramco din orașul saudit Jeddah. În decembrie 2019, un atac cu rachete din Yemen a distrus o tabără militară în provincia Najran. În septembrie 2019, rebelii au atacat o serie de facilități din Saudi Aramco cu rachete de croazieră și drone, privând temporar Arabia Saudită de aproape 60% din producția de petrol. Aeroportul militar al Jizanului a fost atacat de houthi cu rachete balistice în august 2019. În toate aceste cazuri, sistemul de apărare antiaerian, format în baza sistemului de apărare antiaeriană Patriot, nu a protejat facilitățile Arabiei Saudite de atacurile aeriene.

Prețuri ridicate și tehnologii

Sistemul multifuncțional (universal) de apărare antiaeriană Patriot este conceput pentru apărarea antirachetă a zonelor de apărare, pentru detectarea și distrugerea țintelor aerodinamice – la o distanță de până la 100 km, a țintelor balistice – până la 20 km. Probabilitatea de a distruge o țintă în condiții de luptă este de aproximativ 50% (sunt necesare cel puțin două rachete pentru fiecare țintă). Focosul fragmentat al sistemului de rachete «Patriot», modificările PAC-1 și PAC-2, chiar și atunci când este lovit, nu este capabil să distrugă rachetele balistice depășite tehnologic de tipul R-17 sau «Scud». O baterie a sistemului Patriot costă aproximativ 600 de milioane de dolari.

Американские ракеты Patriot размещены в Польше - Sputnik Moldova
Rachetele Patriot ale SUA în România: Pot prezenta pericol?

În conflictele militare din ultimii ani, complexul Patriot pierde aproape în totalitate, chiar și atunci când specialiștii americani lucrează cu el. Potrivit Pentagonului, în ianuarie 2020, peste 100 de soldați americani din Irak au murit din cauza atacurilor iraniene cu rachete. Este greu de imaginat că o bază militară americană de peste hotare nu are un sistem de apărare antiaeriană. Observăm o degradare tehnologică. Posibilitățile de modernizare a sistemului de apărare antiaeriană Patriot s-au epuizat, designul fiind conceptual învechit.

Ex-directorul Organizației israeliene de apărare antirachetă, Uzi Rubin, a explicat fiascoul sistemului american de apărare antiaeriană din Arabia Saudită prin faptul că Patriot detectează ținte doar deasupra orizontului și «nu le vede» pe cele ce zboară la o altitudine joasă. Rubin a recomandat o alternativă demnă – sistemul rus de rachete antiaeriene «Panțir С-1», capabil să distrugă orice țintă ce zboară la o altitudine joasă și chiar ținte la sol. Riadul l-a ascultat și, în ciuda interdicțiilor SUA, discută în mod activ despre achiziționarea sistemelor de misile rusești de apărare antiaeriană testate în Siria. Pe liniile de apărare de până la 150 km, «Panțir» nu are concurenți (cu excepția sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-350 «Vityaz»).

Sistemul american de apărare antirachetă Patriot - Sputnik Moldova
Rachetele Patriot în România: Nu vor să lupte, vor să ruineze Rusia

Departamentul de Stat al SUA a aprobat anterior livrarea către Arabia Saudită a sistemelor THAAD (44 de instalații, 360 de rachete și șapte radare), în valoare de 15 miliarde de dolari. Un singur complex include un radar, șase lansatoare și 48 de rachete. Achiziția nu garantează siguranța.

Cel mai modern sistem american antirachetă THAAD implementează conceptul de «interceptare cinetică», adică energia cinetică a unității hardware este utilizată pentru a distruge ținta. Nu există un focos tradițional, o singură rachetă fiind în stare să distrugă o singură țintă, a cărei traiectorie este cunoscută cu o precizie predeterminată. Raza de acțiune a THAAD este de până la 200 km, dar sistemul THAAD «îngust specializat» este ineficient în combaterea țintelor aerodinamice – drone și rachete de croazieră. Obiectiv, acest lucru restrânge posibilitățile sistemului american de apărare antiaeriană – antirachetă. Potrivit experților, sistemul THAAD nu va opri un atac masiv cu rachete ale rebelilor houthi (complexul este capabil să distrugă până la trei rachete balistice cu rază medie de acțiune).

Particularități regionale

În Yemen, începând cu anul 2014, este în curs de desfășurare un război civil între forțele guvernamentale și rebelii houthi din mișcarea șiită «Ansar Allah». Din martie 2015, forțele guvernamentale au fost sprijinite de coaliția militară a țărilor arabe condusă de Arabia Saudită (fără sancțiuni ONU). Pe rebelii houthi îi ajută Iranul șiit.

Victor Gaiciuc - Sputnik Moldova
Gaiciuc, despre rachetele „Patriot”: Apar semne de întrebare

Consiliul politic suprem al mișcării șiite «Ansar Allah» controlează aproximativ 20% din teritoriul Yemenului, dar acolo locuiește mai mult de 70% din populația țării. Rebelii houthi nu au suficiente baze militare pentru desfășurare permanentă, respectiv ei pot fi omorâți de aeronavele coaliției arabe. Echipele rebele se mișcă constant, folosind drept acoperire peșteri montane retrase și rețele de tuneluri subterane. Sistemele de rachete costiere «improvizate» ale houthi forțează navele inamice să păstreze o distanță respectuoasă.

Arabia Saudită posedă arme moderne, fabricate în vest. Rebelii yemeniți folosesc rachete fabricate de Iran, precum și propriile modificări ale sistemului de rachete S-75 (din livrările înainte de război către Coreea de Nord) – rachetele balistice Qaher M-1 și Qaher M-2.

S-ar părea că resursele financiare uriașe și tehnologiile moderne ale armelor sunt de partea Arabiei Saudite, iar rebelii houthi sunt condamnați. În realitate, sistemul modern mobil THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), ca să nu mai vorbim de complexul Patriot, nu asigură siguranța Riadului în fața atacurilor regulate și bine țintite ale rebelilor yemeniți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0