CHIȘINĂU, 3 feb – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a comentat posibilitatea introducerii de către Occident a unor noi sancțiuni anti-rusești în legătură cu cazul lui Alexei Navalnîi, declarând că aceste țări nu au nevoie de un pretext pentru astfel de demersuri.
"Lor nu le pasă de esența problemei, asta e sigur. Ei au nevoie de orice pretext. Dacă există unul, îl vor scoate din cel mai întunecat colț, dacă nu există – îl vor inventa sau îl vor crea. Aceasta este o tactică care a fost aplicată în 2020, în 2016, în 2011. Această politică de stăvilire a fost urmată pe parcursul mai multor ani. Și vedem că folosesc motive complet diferite. Pentru aceasta ei nu au nevoie să cunoască realitatea, să intre în esența problemei, să se edifice", a spus diplomatul în emisiunea "Soloviev LIVE".
Anterior, Ministerul de Externe i-a sfătuit pe politicienii străini, care comentează situația cu Navalnîi, să respecte dreptul internațional și să se ocupe de problemele țărilor lor. Șeful instituției, Serghei Lavrov, a menționat că declarațiile politicienilor occidentali pe această temă sunt unele și aceleași. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul nu intenționează să țină cont de declarațiile din străinătate privind cazul Navalnîi.
Instanțele au examinat deja de trei ori demersurile Serviciul Federal al Penitenciarelor de a înlocui sentința cu suspendare a lui Navalnîi cu un termen real - și de fiecare dată au refuzat, prelungind doar perioada de probă. Dar numai în ultimii trei ani, potrivit Serviciului Federal al Penitenciarelor, Navalnîi, de aproape 60 de ori, nu a raportat la timp la Inspectoratul Executiv Penal (și el este obligat să facă acest lucru de două ori pe lună) și a primit numeroase pedepse administrative, de la amenzi mari până la arestări.
Fiecare dintre aceste fapte în parte și toate împreună, conform legii, amenință persoana condamnată cu abolirea privilegiului de a executa o pedeapsă cu suspendare. Însăși această măsură este utilizată destul de frecvent în Rusia – doar anul trecut, pedeapsa cu suspendare a fost înlocuită cu una reală pentru 11,3 mii de oameni, iar în 2019 – pentru mai mult de 15 mii.
Acuzațiile potrivit cărora Navalnîi este urmărit doar pentru activitățile sale politice au fost respinse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului: Strasbourgul nu a recunoscut contextul politic în cazul "Yves Rocher" (anume acesta a fost obiectul plângerii), deși a acordat despăgubiri pentru arestul la domiciliu, care au fost plătite integral de autoritățile ruse.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova