Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum ar putea fi prevenit abandonul copiilor în Republica Moldova

© Sputnik / OsmatescoMaria Vârlan
Maria Vârlan - Sputnik Moldova
Abonare
Fenomenul abandonului nu este nou pentru țara noastră. Dimpotrivă, el pare să ia amploare. În fiecare an, până la 10 nou-născuți și copii de vârstă fragedă sunt aruncați în tomberoane sau abandonați în stradă de către părinți.
Cum ar putea fi prevenit abandonul copiilor în Republica Moldova

De multe ori, societatea acuză asistenții sociali de faptul că nu-și onorează obligațiile și nu monitorizează corect situația familiilor social-vulnerabile, iar din acest motiv unii copii de vârstă fragedă ajung să fie abandonați de către părinți.

Dumitru Daria - Sputnik Moldova
Copiii ajung în stradă contrar politicilor de protecție ale statului: Cine trișează
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", decanul Facultății de Asistență Socială din cadrul Universității Ion Creangă, Maria Vârlan, a specificat că fenomenul abandonului nou-născuților, bebelușilor și copiilor de vârstă fragedă este cauzat de mai mulți factori (situația financiară precară a familiei, consumul de alcool a părinților etc.). Fenomenul ar putea fi prevenit dacă toate persoanele responsabile ar conlucra între ele, iar "pietrele nu vor fi aruncate" doar în direcția asistenților sociali.

"Există mai mulți subiecți care sunt responsabili de bunăstarea copiilor. Aici ne referim la asistentul medicului de familie – responsabil de copiii de vârstă preșcolară care nu frecventează grădinița. Pentru cei care frecventează grădinița, un rol important îl au educatorii, la școală - dirigintele, iar în școlile profesionale – curatorii", a subliniat Maria Vârlan.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, doar în anul trecut 51 de copii au fost abandonați în stradă de către părinți. În luna iulie curent, o mamă și-a abandonat bebelușul în câmp, imediat după ce l-a născut. Nou-născutul a fost găsit de o femeie care își lucra via, într-o localitate din raionul Nisporeni.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0