Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vaccinul anti-COVID: Sunt sau nu condiții de păstrare în Moldova

© Sputnik / Mihai CarausTatiana Zatîc
Tatiana Zatîc - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2021
Abonare
Primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Cât de pregătită este țara noastră pentru stocarea, păstrarea și transportarea vaccinului, despre care se știe că are nevoie de condiții speciale în acest sens.
Vaccinul anti-COVID: Este sau nu asigurată păstratea dozelor

În cadrul emisiunii "ATITIDUNI", secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, a dat asigurări că Republica Moldova este pregătită sută la sută pentru a primi dozele de vaccin anti-COVID la mijlocul lunii februarie curent.

"Pentru păstrarea vaccinului Pfizer/BioNTech (Comirnaty) care trebuie depozitat în frigidere la temperaturi de -70 grade avem disponibil depozitul central din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Aici va fi asigurată stocarea a peste 100 de mii de doze de vaccin. Totodată, în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice sunt capacități care ar oferi stocarea 600 mii doze, care vor fi activate în caz de necesitate la disponibilitatea vaccinului pe piața mondială", a declarat în studioul Sputnik Tatiana Zatîc.

De asemenea, în Capitală sunt disponibile frigidere care pot stoca vaccinul Moderna. Acestea asigură temperatura necesară pentru păstrare, de -20 grade, și se află în cadrul ANSP: centrele de sănătate publică municipale și teritoriale.

Медицинский работник демонстрирует флакон с вакциной Sputnik V (Gam-COVID-Vac) во время вакцинации против коронавирусной болезни (COVID-19) - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2021
Societate
Ce spun experții despre siguranța și eficaciența vaccinului "Sputnik V"
Cât privește frigiderele care permit păstrarea altor tipuri de vaccin la temperaturi de +2…+8 grade, acestea sunt disponibile în toate cele peste 1300 de instituții medicale primare din întreaga țară.

Mai mult, în data de 3 februarie, Ministerul va organiza o simulare a întregului proces de primire a dozelor de vaccin: transportarea de la Aeroport până la instituțiile medicale, monitorizarea timpului ș.a.

Precizăm că, potrivit Ministerului Sănătății, primele loturi de vaccin anti-COVID vor ajunge în țară la mijlocul lunii februarie.

Sunt așteptate în primul rând 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca. Pe 30 ianuarie, Ministerul a anunțat că a recepționat confirmarea livrării vaccinurilor din partea platformei COVAX – un număr de doze suficient pentru a vaccina 20% din populație.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0