Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Butina a pichetat Ministerul rus de Externe în sprijinul jurnaliștilor din Letonia

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaОдиночный пикет в защиту свободы слова в Москве
Одиночный пикет в защиту свободы слова в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2021
Abonare
Această acțiune a avut loc înainte de începerea negocierilor dintre ministrul de Externe al Federației Ruse, Sergei Lavrov, și omologul său suedez, Ann Linde, care se află la Moscova în calitate de președinte în exercițiu al OSCE.

CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. Eliberată dintr-o închisoare americană, rusoaica Maria Butina, membră a Camerei Publice, a pichetat singură Casa de recepție a Ministerului Afacerilor Externe pentru a atrage atenția internațională asupra crizei libertății de exprimare și a opresiunii jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă din Letonia.

"Sunt aici pentru a atrage atenția ei (Annei Linde – n. ed.) asupra încălcării drepturilor compatrioților noștri din Letonia, jurnaliștilor letoni. Este vorba de șapte persoane care au fost percheziționate aspru pe 3 decembrie. Li s-au deschis dosare penale pentru cooperarea cu mass-media rusă", a declarat Butina jurnaliștilor.

Potrivit acesteia, în acest fel, autoritățile letone încearcă să reducă la tăcere oamenii și să împiedice exprimarea unui punct de vedere alternativ.

"Este înfricoșător să ne imaginăm o lume în care doar un singur punct de vedere stăpânește. De aceea sunt astăzi aici", a adăugat Butina.

Одиночные пикеты у посольства Латвии в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2021
Rusia
Vîșinski și Butina au pichetat Ambasada Letoniei împotriva persecuției mass-media

Ea a reamintit că Rusia a apelat în mod repetat la OSCE, care acționează ca garant al drepturilor și libertăților cetățenilor europeni, și a solicitat clarificări cu privire la această situație, dar nu a primit niciun răspuns.

"Cerem acest răspuns. Sper că prezența mea de astăzi cu această placardă care vorbește de la sine va provoca totuși o reacție. OSCE trebuie să condamne ceea ce se întâmplă în Letonia cu compatrioții noștri și să ia măsurile corespunzătoare", a subliniat Butina. Pe placarda pe care o ținea în mâini era scris în engleză: "Opriți presiunea asupra jurnaliștilor din Letonia".

Autoritățile țărilor baltice obstrucționează în mod constant activitatea presei rusești. După cum a menționat Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, acțiunile autorităților din Tallinn, Riga și Vilnius arată în mod clar semne de coordonare, iar cazurile de opresiune a mass-media în țările baltice demonstrează limpede cât de respectate sunt în practică declarațiile demagogice ale acestor țări cu privire la aderarea lor la principiile democrației și libertății de exprimare.

În decembrie, jurnaliștii letoni vorbitori de limbă rusă, inclusiv cei care colaborează cu portalurile Baltnews și Sputnik Letonia, au fost acuzați de încălcarea regimului sancțiunilor UE. Jurnaliștii au fost percheziționați, iar acum nu au voie să părăsească localitatea.

microfoane, media, presa, conferință - Sputnik Moldova, 1920, 15.01.2021
Societate
Video: Relatarea unui jurnalist persecutat în Letonia
Pedeapsa pe care o riscă variază de la o amendă până la închisoare. "Sputnik Letonia" și Baltnews sunt asociate cu grupul media MIA "Rossia Segodnya". În același timp, jurnaliștii letoni care scriu pentru aceste mass-media nu sunt angajații acestora, ci acționează doar ca autori independenți.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a numit gesturile autorităților letone împotriva jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă acțiuni punitive și un exemplu flagrant de încălcare a fundamentelor unei societăți democratice – a libertății presei și libertății de exprimare. Mai mult, sancțiunile, încălcarea regimului cărora au servit drept pretext pentru învinuirea jurnaliștilor, sunt de natură personală și se referă strict la directorul general al grupului media MIA "Rossiya Segodnya", Dmitri Kiselev, și nu pot fi aplicate tuturor celor care cooperează cu holdingul media. Redactorul-șef al MIA "Rossia Segodnya" și RT, Margarita Simonian, și-a exprimat speranța că Rusia va riposta la dosarele penale împotriva jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0