Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Vîșinski și Butina au pichetat Ambasada Letoniei împotriva persecuției mass-media

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaОдиночные пикеты у посольства Латвии в Москве
Одиночные пикеты у посольства Латвии в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
În decembrie, jurnaliștii letoni vorbitori de limbă rusă, inclusiv cei care colaborează cu portalurile Baltnews și Sputnik Latvia, au fost acuzați în temeiul articolului 84 ​​din Legea penală letonă — "Încălcarea regimului de sancțiuni al Uniunii Europene".

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Membru al Consiliului pentru Drepturile Omului, director executiv al grupului media "Rossiya Segodnya", Kirill Vîșinski, și rusoaica eliberată dintr-o închisoare americană, membră a Camerei Publice, Maria Butina, au pichetat ambasada Letoniei de la Moscova împotriva persecuției lucrătorilor mass-media rusești în Letonia și în statele baltice în general, relatează agenția de presă RIA Novosti.

În mâinile Mariei Butina, încătușate simbolic, se află o placardă cu inscripția "Zonă de liberă exprimare a regimului strict". La rândul său, Vîșinski îndeamnă autoritățile letone să oprească persecuția jurnaliștilor.

"Din păcate, am fost nevoită să-mi pun din nou cătușele. Acesta este ultimul lucru pe care aș fi vrut să-l fac, dar nu pot proceda altfel. Aceasta este o acțiune de solidaritate cu compatrioții noștri, cu jurnaliștii din Letonia, care sunt acum persecutați din cauza unei viziuni alternative, din cauza cooperării cu mass-media rusă", a spus Butina.

Activista socială a numit ceea ce se întâmplă în Letonia o persecuție, din partea autorităților, a libertății de exprimare și a valorilor universale umane.

Мост через реку Даугаву в Риге в Латвии. - Sputnik Moldova
Societate
Video - Mărturisirile unuia dintre jurnaliștii reținuți din Letonia: „Au confiscat totul”

"În Letonia, drepturile nu numai ale colegilor noștri jurnaliști, ci și ale compatrioților noștri sunt încălcate grav <...> Ei încalcă regula principală a unui jurnalist – posibilitatea de a alege o redacție, care să corespundă convingerilor sale personale. <...> Faptul că astfel de concepte, precum sancțiunile europene, sunt manipulate în Letonia a fost documentat nu numai de noi, nu doar de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, ci și de o organizație care cu greu poate fi suspectată de simpatie față de țara noastră, organizația "Reporteri fără frontiere", a spus Vîșinski.

În decembrie, jurnaliștii letoni vorbitori de limbă rusă, inclusiv cei care colaborează cu portalurile Baltnews și Sputnik Latvia, au fost acuzați în temeiul articolului 84 ​​din Legea penală letonă — "Încălcarea regimului de sancțiuni al Uniunii Europene". Pedeapsa variază de la o amendă monetară până la închisoare. Jurnaliștii au fost percheziționați și au semnat o interdicție de călătorie. Sputnik Latvia și Baltnews sunt asociate cu grupul media MIA "Rossia Segodnya". În același timp, jurnaliștii letoni care scriu pentru aceste mass-media nu sunt angajații acestora, ci acționează doar ca autori independenți.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a numit gesturile autorităților letone împotriva jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă acțiuni punitive și un exemplu flagrant de încălcare a fundamentelor unei societăți democratice – libertatea presei și libertatea de exprimare. Instituția diplomatică a Federației Ruse a menționat că sancțiunile sunt de natură personală și se referă personal la directorul general al grupului media MIA "Rossiya Segodnya", Dmitrii Kiselev, și nu pot fi aplicate tuturor celor care cooperează cu holdingul media. Redactorul-șef al MIA "Rossia Segodnya" și RT, Margarita Simonian, și-a exprimat speranța că Rusia va riposta la dosarele penale împotriva jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0