Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Video: Relatarea unui jurnalist persecutat în Letonia

Abonare
Grupul media „Rossiya Segodnya” continuă proiectul „Nu-i lăsăm pe ai noștri” în susținerea jurnaliștilor Baltnews și Sputnik Letonia, pe numele cărora au fost deschise dosare penale.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Cel de-al treilea episod al proiectului RT „Nu-i lăsăm pe ai noștri” este un interviu cu jurnalista Alla Berezovskaia. Ea a povestit cum organele de drept din Letonia i-au făcut percheziție la domiciliu.

„Stăteam, lucram ca întotdeauna, absorbită de Facebook și alarmată, când brusc a sunat cineva pe interfon”, a povestit jurnalista. 

Мост через реку Даугаву в Риге в Латвии. - Sputnik Moldova
Societate
Video - Mărturisirile unuia dintre jurnaliștii reținuți din Letonia: „Au confiscat totul”

„Ridic receptorul și văd: un polițist stă în întuneric, care se prezintă și spune: „Vă rog, deschideți ușa”.  (...) Unul dintre cei care au venit la mine a arătat decizia judecătorului că mi s-a prezentat o învinuire pe articolul 84, în legătură cu care se desfășoară acțiuni de anchetă, o percheziție în acest apartament, cu confiscarea tuturor echipamentelor informatice și a purtătorilor de informații. Mi s-a propus să pun telefoanele pe masă, locul meu la computer a fost ocupat de un bărbat mascat. Din câte am înțeles, era un hacker care a început să facă ceva, a efectuat unele manipulări și mi-am dat seama că erau copiate toate informațiile mele de pe computer”, a spus Berezovskaia.

Jurnalista respinge acuzația împotriva ei, reamintind că colaborarea ei cu Baltnews.lv a fost pe bază contractuală. Letonia este o țară liberă și toată lumea are dreptul să publice oriunde consideră de cuviință, a spus ea.

„Întrucât am o poziție destul de fermă în susținerea educației rusești în Letonia, cu privire la problemele non-cetățeniei, glorificarea nazismului și scriu multe articole despre jurnaliștii noștri și apărătorii drepturilor omului care au intrat acum în proceduri penale, am crezut că vor fi plângeri cu privire la acest lucru. Nu știam că brusc vom fi declarați cumva implicați în acele sancțiuni care nu ne erau aplicabile în niciun fel”, a adăugat ea.

Berezovskaya a menționat că Letonia a declarat un adevărat război împotriva jurnaliștilor din presa oficială rusă. În același timp, reprezentanții presei letone pur și simplu refuză să-și sprijine colegii.

Le siège du ministère russe des Affaires étrangères - Sputnik Moldova
Rusia
MAE rus condamnă dur reținerea în Letonia a jurnaliștilor Sputnik și Baltnews

„Dintre jurnaliștii letoni, știți, niciunul nu a spus un cuvânt în apărarea noastră. Mai mult, în programul „Fără cenzură” s-a afirmat că „aceștia nu sunt jurnaliști”, dar sunt „propagandiști ai Kremlinului”, a spus Berezovskaia. 

În același timp, nimeni nu acordă atenție plângerilor populației vorbitoare de limba rusă. 

„Mulți au auzit despre deputatul Seimului (Edvin) Șnor, care a scris despre ruși, citându-l pe unul dintre politicieni, că aceștia ar fi ca păduchii care trebuie scoși dintr-o haină de blană. Probabil ați auzit despre scriitorul leton Sedlenieks, care a vorbit despre ruși ca „abatere genetică”, și o anume Mara Krontale, o fostă crainică letonă, care a scris: „Straniu, de ce nu putem scăpa nicidecum de ruși, că doar cândva am scăpat de nemți, de ce nu putem rezolva problema cu rușii?”. Ea nu a scris nimic despre faptul că odinioară Letonia a scăpat de evrei, a rezolvat și această problemă”, a spus Berezovskaia.

Reamintim că mai mulți jurnaliști ai portalului Baltnews și agenției Sputnik au fost reținuți de forțele de securitate letone la 3 decembrie 2020 pentru colaborare cu MIA „Rossiya Segodnya”. Ei sunt acuzați de încălcarea regimului sancțiunilor impuse de UE.

Proiectul „Nu-i lăsăm pe ai noștri” este condus de Maria Butina, membru al Camerei Obștești a Federației Ruse pentru securitate și interacțiune cu Comisia de monitorizare publică, eliberată anterior dintr-o închisoare americană.

În cadrul proiectului se desfășoară o campanie de informare la scară largă în sprijinul jurnaliștilor de limbă rusă care au fost reținuți de Serviciul de Securitate de Stat din Letonia pentru cooperarea cu mass-media rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0