Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Specii de păsări ce iernează în Moldova - detalii

© Sputnik / Mihai CarausМикрофон в студии радио Sputnik
Микрофон в студии радио Sputnik  - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2021
Abonare
Fenomenul schimbărilor climatice determină modificări în distribuția speciilor de păsări pe continentul european. Iată ce specii de păsări pot fi întâlnite iarna pe teritoriul țării noastre.
Specii de păsări ce iernează în Moldova - detalii

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", vicepreședintele Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, Silvia Ursul, a menționat că  multe țări se confruntă cu pierderea habitatelor, aceasta fiind cauza numărul unu a dispariției speciilor de păsări și nu numai.

"În fiecare an apar tot mai multe provocări în calea păsărilor. În mare parte acestea survin din cauza schimbărilor climaterice. În ultimul timp sunt întâlnite o sumedenie de fenomene și situații fără precedent și, din păcate, nu sunt cele mai plăcute", a remarcat Silvia Ursul.

Potrivit ei, iarna pe teritoriul țării noastre pot fi întâlnite mai multe specii de păsări precum: cufundari, corcodei, cormorani, stârci, berze, lopătari, rațe, gâște, lebede, lișițe, cresteți, scoicari, piciorongi, ploieri ș.a. Acestea vin la noi anume în această perioadă din nordul continentului european, atâta timp cât acolo condițiile meteo sunt mai aspre.

"În preajma bazinelor de apă iernează aproximativ  65 de specii de păsări: 50 procente reprezintă specii sedentare, iar aproximativ 25 la sută au venit la noi din nordul continentului european", a subliniat interlocutoarea.

Anterior, liderul ecologiștilor din Republica Moldova, Anatol Prohnițchi, a subliniat că în țara noastră au rămas foarte puține specii de păsări, iar multe dintre ele sunt pe cale de dispariție. Cauza principal este defrișarea pădurilor, faptul că nu sunt plantate fâșii forestiere, inclusiv pe malurile râurilor din Republica Moldova.

Anatol Prohnițchi - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2020
Ecologist, despre fauna din Republica Moldova: Vom vedea animale doar în filme

În ediția a doua a Cărții Roşii a Republicii Moldova sunt incluse 39 de specii de păsări. Printre acestea se numără cormoranul mic, stârcul galben, egreta mare, ţigănuşul, lopătarul, lebăda de vară, etc.

În ediția a treia a Cărții Roșii au fost incluse încă 25 de specii de păsări, printre care stârcul roşu, barza albă, ciocănitoarea de stejar, raţa cu ciuf, califarul roşu, califarul alb ș.a. Unele specii de păsări, care vieţuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, sunt incluse  în Cartea Roşie Europeană: raţa roşie, acvila ţipătoare mare, vânturelul mic, cristelul, etc.

Statisticile recente arată că aproximativ 12% din cele peste 10.000 de specii de păsări din lume sunt în pericol de a dispărea în acest secol. Supraviețuirea lor depinde de sprijinul acordat de toți oamenii planetei, de măsurile de conservare şi de protejare impuse de noi.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0