Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, ecologistul Anatolie Prohnițchi a menționat că în Moldova devine tot mai mare numărul speciilor de plante și animale care sunt ameninţate de pericolul dispariției. Acest lucru se întâmplă din cauza industrializării, dar și acțiunilor oamenilor care distrug natura intenționat.
"Sute de ani în urmă oamenii trăiau într-o ambianță cu natura, nu o distrugeau. Industrializarea, modernizarea – toate au contribuit la dispariția multor specii de animale, majoritatea, de fapt, fiind nimicite tot de către oameni", a remarcat ecologistul.
Anatolie Prohnițchi susține că indiferența și inacțiunea moldovenilor și autorităților nu doar că a adus la dispariția zimbrilor din țara noastră, dar va marca și numărul altor vietăți care sunt pe cale de dispariție, precum iepurii, căprioarele, cerbii ș.a.
"În Moldova zone protejate nu există. Animalele care trăiau la noi o să le vedem doar în filme. Asta ne așteaptă, dacă nu vom păstra natura. Să nu uităm și de vânători - "killerii naturii", care nu sunt conștienți de consecințele nefaste asupra mediului înconjurător", a subliniat Prohnițchi.
De menționat este că în prima ediție (1978) din Cartea Roșie a Republicii Moldova au fost incluse 26 de specii de plante și 29 de specii de animale periclitate și critic periclitate, pe cale de dispariție. În ediția a doua a „Cărții Roșii a Republicii Moldova” din 2001 au fost incluse 126 de specii de plante și ciuperci, 116 specii de animale pe cale de dispariție, iar ultima ediție include 208 specii de plante și ciuperci și 219 specii de animale, ceea ce este cu mult mai mult decât în ediţiile anterioare.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova