A suportat destul: Uniunea Europeană renunță la dolar

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaТабло курса евро в витрине операционной кассы
Табло курса евро в витрине операционной кассы - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2021
Abonare
Uniunea Europeană intenționează să-și reducă dependența față de moneda americană: să încheie mai multe contracte în euro, să blocheze preluarea companiilor europene de către întreprinderi străine. Acest lucru este văzut acum ca o amenințare la securitatea națională.

De ce Bruxelles-ul se debarasează de dolar și va reuși oare să-l lipsească de dominația mondială – la aceste întrebări a încercat să răspundă reporterul RIA Novosti Natalia Dembinskaya.

Un aliat nesigur

Inițiativa de consolidare a rolului monedei euro a fost inclusă pentru prima dată pe agenda UE de către fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în 2018. El a declarat că, din cauza războaielor comerciale declanșate de președintele american Donald Trump, UE pierde miliarde. Prin urmare, este imperativ ca dolarul să fie lipsit de statutul său de principală monedă mondială.

Денежные купюры США, архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2021
În noua componență: Trezoreria SUA este gata să devalorizeze dolarul

Desființarea sistemului convențional trebuia să înceapă cu petrodolarii: Juncker s-a plâns că Europa plătește 80% din importurile de energie în moneda americană. El a numit absurd și faptul că avioanele europene în UE sunt cumpărate în dolari, nu în euro. Washingtonul a folosit în mod repetat sancțiuni unilaterale care au adus pagube companiilor de pe continent, a subliniat șeful Comisiei Europene.

Situația s-a agravat și mai mult atunci când Trump a retras Statele Unite din acordul internațional care limitează programul nuclear al Iranului și a anunțat din nou sancțiuni care interziceau companiilor europene să tranzacționeze cu Republica Islamică – în caz contrar, contrapartea Teheranului ar putea pierde accesul la piața americană. UE a fost nevoită să găsească o cale de a ajunge la un acord cu Iranul. Franța, Germania și Marea Britanie au creat instrumentul INSTEX, un mecanism special menit să "simplifice tranzacțiile comerciale legale între actorii economici europeni și Iran", care a fost lansat la începutul anului 2019. Ulterior s-au alăturat proiectului Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Finlanda și Suedia.

Probleme suplimentare

Mecanismul le permite țărilor europene să facă comerț cu Teheranul, ocolind sistemul financiar al SUA și evitând astfel un răspuns din partea Washingtonului. Pentru a evita circulația banilor reali între Iran și Europa (pretext pe care Washington l-ar putea folosi pentru justificarea sancțiunilor), INSTEX folosește puncte de credit.

Iranul folosește aceste puncte pentru a achiziționa bunuri, au explicat cei de la The Washington Post. Și plătește cu propriile livrări. Dar s-a dovedit a fi foarte dificil de implementat acest mecanism.

Era vorba de petrol iranian, dar a trebuit să se uite de el. INSTEX s-a limitat la tranzacțiile de vânzare și cumpărare a medicamentelor, alimentelor și a altor produse umanitare.

Ultima picătură

În cele din urmă, Statele Unite au aplicat sancțiuni asupra unuia dintre proiectele emblematice ale infrastructurii energetice din Europa – "Nord Stream – 2". Din cauza amenințărilor de la Washington, unele companii europene au refuzat să lucreze la conducta de gaz.

”Nord Stream – 2”: SUA amenință companiile europene cu noi sancțiuni  - Sputnik Moldova, 1920, 15.01.2021
Video
”Nord Stream – 2”: SUA amenință companiile europene cu noi sancțiuni

După plecarea companiei elvețiene Allseas în decembrie 2019, a părăsit proiectul și un grup internațional de cluburi de asigurări reciproce ale armatorilor. La începutul lunii ianuarie – și compania norvegiană de certificare Det Norske Veritas. Și firma daneză de inginerie Ramboll a anunțat despre retragerea din proiect. Iar mai târziu – compania germană de construcții Bilfinger SE.

Washingtonul are un obiectiv bine definit de a-și crește exportul de gaz natural lichefiat, menținând în același timp tranzitul de combustibil prin țările din Europa de Est care nu utilizează euro și care urmează o orientare pro-americană.

S-au pus pe treabă

Potrivit Financial Times, pentru a pune capăt tuturor acestor lucruri, Comisia Europeană a pregătit un plan preliminar. Se presupune că va încheia în euro contractele pentru furnizarea diverselor bunuri, precum și va revizui și, dacă va fi necesar, va modifica normele asociate principalelor repere financiare.

În plus, autoritățile de reglementare vor avea dreptul să blocheze preluarea companiilor europene de către firme străine. Tranzacțiile vor fi verificate –  dacă nu cumva, drept urmare, compania preluată va fi nevoită să se conformeze sancțiunilor extrateritoriale. Pentru aceasta se va aplica un nou sistem de control al investițiilor străine directe. Acum, astfel de achiziții sunt considerate o amenințare la adresa securității naționale.

Flags of Russia, EU, France and coat of arms of Nice on the city's promenade - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2021
Germania cheamă Uniunea Europeană la dialog cu Rusia

"Aplicarea extrateritorială a sancțiunilor unilaterale de către țările terțe a afectat grav capacitatea UE de a respecta tratatele internaționale și de a gestiona relațiile bilaterale cu țările supuse sancțiunilor", se spune în proiectul de document. "Acțiunile unilaterale ale țărilor terțe amenință comerțul și investițiile legitime ale întreprinderilor din UE".

Un alt punct important este independența față de băncile străine, în primul rând americane. "În perioadele de criză financiară, ele ar putea să-și reducă prezența în UE și să se concentreze pe piața internă", notează inițiatorii proiectului.

"Consolidarea rolului internațional al monedei euro va proteja economia și sistemul nostru financiar de șocurile valutare, va reduce dependența de alte valute și va asigura costuri de tranzacție și financiare mai mici", a declarat comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni.

Alternativă la dolar

Potrivit Băncii Centrale Europene (BCE), euro rămâne a doua cea mai populară monedă din lume după dolar.

Atractivitatea sa va crește, de asemenea, fondul pentru redresarea economiei europene după pandemia în valoare de 750 de miliarde de euro. UE va emite obligațiuni unice ca alternativă la dolarul SUA, drept asigurare împotriva riscului. Europenii pun o miză specială pe așa-numitele obligațiuni verzi – instrumente de datorie utilizate pentru a atrage investiții în proiectele de mediu.

Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2020
UE pierde 21 mld € pe an din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei

O treime din cele 750 de miliarde vor fi cheltuite pentru acest lucru. După cum este explicat în proiect, scopul este de a transforma piețele financiare ale UE într-un centru global de "finanțare ecologică". Euro se va consolida, implicit, ca monedă pentru produsele financiare solide.

Un alt factor, care joacă împotriva dolarului, este dorința BCE de a introduce moneda euro digitală, pentru a "consolida autonomia strategică deschisă a UE în domeniul serviciilor financiare și capacitatea de a-și proteja propria stabilitate financiară".

Potrivit presei americane, planul europenilor nu va funcționa. Din punctul de vedere al inițiativelor politice sau legislative, UE nu este capabilă de prea multe, consideră Bloomberg. În primul rând, vor împiedica dezacordurile dintre guvernele țărilor europene.

Însă potrivit principalelor bănci de investiții, poziția dolarului nu este atât de solidă. Treptat, datoriile Uniunii Europene pot deveni o alternativă la obligațiunile Trezoreriei SUA, prezice JP Morgan. Acest lucru va contribui la diversificarea rezervelor valutare mondiale, în cadrul cărora ponderea dolarului poate ajunge, în cele din urmă, la minimul anilor 1990.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0