În noua componență: Trezoreria SUA este gata să devalorizeze dolarul

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры США, архивное фото
Денежные купюры США, архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Moneda americană s-a prăbușit la un nivel minim înregistrat pe parcursul a ultimilor doi ani – mai mulți factori au exercitat presiune asupra acesteia simultan.

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik, Natalia Dembinskaya. Finanțatorii cred că dolarul va pierde în cele din urmă jumătate din valoarea sa. Acest lucru se datorează în mare parte Trezoreriei SUA, care urmează să fie condusă în scurt timp de fostul șef al Rezervei Federale – Janet Yellen. Cât de gravă poate fi căderea – în materialul Sputnik.

Rentabilitate redusă

La sfârșitul lunii decembrie, indicele dolarului a scăzut cu 5,5%. Investitorii sunt alarmați de infuzia masivă de dolari proaspăt tipăriți, neasigurați prin nimic, în economia SUA.

Доллар - Sputnik Moldova
Expert: Care va fi cursul de schimb al dolarului în 2021

Din iunie, rata de creștere a masei monetare nu a coborât niciodată sub 22% pe an – cel mai ridicat indicator economic din istorie.

Dolarii proaspăt tipăriți vor încuraja inevitabil inflația, dar Sistemul Federal de Rezerve al SUA a schimbat deja valoarea țintă: "o medie de două procente" (în loc de anterioarele "două procente"). Acest lucru a fost făcut pentru a nu crește rata cheie, dacă inflația va depăși așteptările. Adică, autoritatea de reglementare intenționează să mențină ratele dobânzilor la un nivel aproape de zero. Acest lucru va sprijini economia, dar va afecta negativ dolarul.

După ce au pierdut randamentul investițiilor la activele în dolari, investitorii caută alte opțiuni, chiar și mai riscante, a arătat un sondaj realizat de compania Reuters.

"Dolarul este încă supraevaluat în mod semnificativ pentru aproape fiecare metrică, dar politica monetară a Sistemul Federal de Rezerve al SUA va remedia acest lucru", a declarat Kit Juckes, șeful strategiei monetare la compania Societe Generale.

Încă în noiembrie, experții au avertizat că sub noul președinte, Joe Biden, moneda americană va cădea inevitabil. Democrații planifică stimulente fiscale suplimentare și un nou pachet de ajutor – aproape trei trilioane de dolari. Acest lucru va slăbi dolarul pe termen lung, deoarece va duce la o creștere a deficitului bugetar și la o creștere a împrumuturilor externe necesare pentru acoperirea acestuia.

Și răspândirea vaccinului se răsfrânge negativ asupra monedei SUA, întrucât promite o creștere pe scară largă a activității economice și subminează argumentele în favoarea "celui mai fiabil refugiu pentru investitori". La sfârșitul anului 2020, în contextul știrilor despre imunizare, dolarul a înregistrat cea mai mare scădere anuală din 2017.

Cu cincizeci la sută

Previziunile economiștilor sunt dezamăgitoare. Banca Citigroup estimează că venirea la putere a democraților va "crește serios" probabilitatea slăbirii dolarului cu 20% în 2021. Un scenariu similar a fost exprimat și de ex-președintele consiliului de administrație al companiei Morgan Stanley Asia, Stephen Roach, care a scos în evidență creșterea deficitului bugetar al SUA și politica Sistemul Federal de Rezerve al SUA de rate apropiate de zero.

Cunoscutul finanțator Jim Rickards conturează un tablou și mai sumbru. El remarcă faptul că SUA vor trebui în cele din urmă să abordeze problema datoriilor, iar soluționarea ei va necesita o devalorizare a dolarului cu 50%.

Президент США Джо Байден во время подписания указов в Белом доме  - Sputnik Moldova
Prima decizie a lui Biden, în favoarea lui Soros
În același timp, aurul va crește până la 15 000 de dolari pe uncie, iar argintul – până la 100 de dolari, estimeazî economistul. El explică acest lucru prin faptul că Statele Unite au fost supuse unor presiuni din partea mai multor state care au contestat dominanța americană în sistemul financiar internațional. În primul rând, este vorba de Rusia și China. Moscova și Beijing cumpără mult aur, scoțând dolarul din rezerve.

"În ultimii ani, Rusia și-a mărit semnificativ rezervele de aur. În plus, Moscova are o datorie externă extrem de mică. Miza rușilor pe metalul prețios demult  nu mai este un secret, rubla fiind valuta cea mai asigurată cu aur din lume", explică analistul.

Cu propriile mâini

Echipa lui Biden începe să lucreze. Toți miniștrii sunt înlocuiți. Iar funcția de conducere al Trezoreriei SUA va fi încredințat fostului șef al Sistemului Federal de Rezerve al SUA, Janet Yellen, care, amintește Bloomberg, a "vorbit în repetate rânduri despre avantajele unui dolar slab pentru exporturile americane".

Joe Biden - Sputnik Moldova
Biden a anulat mai multe decrete semnate de Trump, inclusiv cu privire la OMS

Acest lucru alarmează economiștii. "Nu ar fi înțelept să arăți ca un devalorizant activ, indiferent față de soarta dolarului", a declarat Larry Summers, ministrul finanțelor sub președintele Clinton și șef al Consiliului Economic Național al administrației Barack Obama. Potrivit lui Summers, "dominația dolarului în sistemul financiar global pune pe seama Trezoreriei responsabilitatea pentru îndeplinirea cu scrupulozitate a responsabilităților sale".

Și Hank Paulson, ex-ministru al finanțelor din SUA și ex-CEO al companiei Goldman Sachs, i-a dat un sfat lui Yellen. "Ratele dobânzilor sunt la valori minime istorice, iar datoria federală este mai mare ca oricând (este analizată perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent – n. red.)", a subliniat economistul. "Este extrem de importantă oprirea creșterii bruște a datoriei naționale. În caz contrar, dolarul se va deprecia mai devreme sau mai târziu. Washingtonul nu își va putea îndeplini obligațiile".

"Statele Unite nu aspiră la o monedă mai slabă pentru a obține un avantaj competitiv și noi trebuie să ne opunem încercărilor altor țări de a face acest lucru", a asigurat candidatul la funcția de șef al Trezoreriei SUA în cadrul audierilor Comitetului Financiar al Senatului.

De altfel, viitorul ministru al finanțelor a făcut deja o declarație importantă, care nu prezice nimic bun pentru moneda americană: a solicitat o injecție pe scară largă de lichiditate în economie. Pentru investitori, acest lucru indică o tendință descendentă pe termen lung a dolarului, crede Bloomberg.

În orice caz, Statele Unite vor trebui să "cadă" dolarul: acest lucru este important pentru reducerea deficitului comercial. Și aceasta ar putea fi singura modalitate pentru Biden de a restabili economia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0