Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cauzele agresiunii și comportamentului violent în rândul copiilor

© Sputnik / Miroslav RotariZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Zinaida Gribincea a vorbit despre violența în școli și cauzele acestui fenomen.
Cauzele agresiunii și comportamentului violent în rândul copiilor

Rata cazurilor de violență în școli rămâne destul de ridicată. Despre cauzele acestui fenomen am aflat de la psihologul Zinaida Gribincea.

Școala este un mediu de insecuritate psihologică pentru unii copii, susține Zinaida Gribincea. Violența fizică și cea emoțională sunt frecvent întâlnite în instituțiile de învățământ din țară, deși atât autoritățile, cât și profesorii întreprind diverse măsuri pentru a combate acest fenomen rușinos.

Lecții în pandemie  - Sputnik Moldova
Politică
Mesajul lui Ciocoi și Greceanîi de Ziua internațională a nonviolenței în școli

Potrivit psihologului Zinaida Gribincea, acțiunile persoanelor responsabile în combaterea acestui fenomen sunt practic egale cu zero, în condițiile în care copilul provine dintr-o familie în care acțiunile și comportamentul violent sunt la ordinea zilei.

"Produsul educației familiei din care își are originea – metodele disciplinare neadecvate, conflictele între părinți-copii ș.a. conduc la faptul că de multe ori acești copii care suportă strategii educative disfunționale își manifestă frustrarea față de alți oameni – colegi sau profesori", a explicat specialistul.

Comportamentul agresiv este alimentat și de factorul social, susține psihologul. Sursele de influență de natură socială care stimulează comportamentul violent al copiilor - criza valorilor morale, influența mass-media sunt printre principalii factori ce stimulează răspândirea acestui fenomen.

"Atâta timp cât părinții nu sunt implicați în rezolvarea acestei probleme și cât nu există niște strategii de rezolvare corectă a violenței în școală, acest fenomen social poate să predomine mult timp", a punctat Gribincea.

De menționat este că în perioada septembrie-decembrie 2020 aproape 3600 de cazuri de violență fizică, emoțională, neglijare, exploatare prin muncă și abuzuri sexuale au fost raportate în școlile din țară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0