Votul în APCE - cine dintre reprezentanții Moldovei a „ars poduri” la Strasbourg

© PACE official websiteGebäude des Europaratss in Straßburg
Gebäude des Europaratss in Straßburg - Sputnik Moldova
Abonare
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) nu s-a menținut prea mult pe valul confruntării. Joi, în sesiunea plenară a APCE a fost adoptată o rezoluție cu voturile majorității deputaților, care confirmă împuternicirile delegației ruse.

Un membru al delegației ruse, Leonid Sluțki, pe canalul său de Telegram, a calificat rezultatele votului drept semn că APCE nu se va supune inițiativelor rusofobe ale unor parlamentari.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Dodon laudă candidatura lui Sandu la funcție de premier: Gavrilița este profesionistă

„Aceasta înseamnă că adunarea nu merge și nu are de gând să urmeze calea agresivei minorități rusofobe și este gata de dialog cu cea mai mare țară de pe continentul european. Rusia își păstrează prezența pe platforma Strasbourg și va continua să-și comunice în mod constant poziția sa colegilor europeni la modul direct”, a spus deputatul.

În timpul discuțiilor din APCE, ministrul german de externe, Heiko Maas, s-a pronunțat împotriva limitării împuternicirilor deputaților ruși. Iar senatorul olandez Tiny Kox l-a mustrat pe reprezentantul delegației ucrainene pentru insultele la adresa parlamentarilor din Federația Rusă și a spus că aceste declarații jignesc întreaga adunare. „Dacă dețineți dreptul de a contesta împuternicirile, aceasta nu înseamnă că ar trebui să-l folosiți cu orice prilej comod”, a spus Kox.

Pentru rezoluție au votat 107 parlamentari, 36 au fost împotrivă, 24 s-au abținut.

Cum a votat delegația parlamentului moldovenesc

La vot a participat și delegația Parlamentului Republicii Moldova. Pentru confirmarea împuternicirilor delegației ruse au votat deputații Gaik Vartanian (PSRM) și Liviu Vovc (Platforma DA).

Ian Lisnevschi  - Sputnik Moldova
Realizările și greșelile Maiei Sandu în prima lună de mandat

Șeful delegației moldovenești, Vlad Bătrîncea (PSRM), a declarat că de asemenea a votat „pentru”. (Informația care a apărut inițial pe site-ul APCE, potrivit căreia s-a „abținut”, a fost explicată de Bătrîncea ca o „eroare tehnică a sistemului”, potrivit serviciului de presă al PSRM).

„Cea mai ușoară metodă este să arzi podurile, dar este și cea mai iresponsabilă ... Pentru a continua dialogul politic, propun APCE să ratifice acreditarea Federației Ruse”, a explicat pe Facebook Liviu Vovc, reprezentant al unui partid care s-a comportat adesea chiar mai radical decât partidul pro-prezidențial PAS.

Deputații Mihai Popșoi (PAS) și Monica Babuc (PDM) au votat „împotrivă”.

„Din solidaritate cu Ucraina”, a spus Popșoi mai târziu.

Adică, ar reieși că pentru un reprezentant al PAS-ului pro-prezidențial „arderea podurilor” este un lucru obișnuit și nu împovărător.

Exprimă PAS poziția președintelui Moldovei?

Declarația lui Popșoi despre „solidaritatea cu Ucraina” sună ciudat, în primul rând din cauză că PAS se poziționează ca un partid „pro-european”. Se pare că PAS refuză să fie solidar cu opiniile reprezentanților Germaniei, Olandei și reprezentanților altor zeci de țări europene, care au votat pentru normalizarea relațiilor cu Rusia.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu a spus deschis de ce a propus-o pe Gavrilița la funcția de premier

În schimb, Popșoi, vicepreședintele nu doar al „pro-europeanului”, ci și al partidului pro-prezidențial, care anterior era condus de Maia Sandu, se solidarizează cu exotica pentru APCE agendă confruntativă, anti-rusă a politicienilor ucraineni. Acesta este un pas periculos, deoarece pe această cale Moldova riscă să fie atrasă în relațiile deloc simple bilaterale ale Kievului și Moscovei, în care țara noastră nu are ce căuta.

Mai treacă-meargă, dacă aceasta este doar poziția personală a lui Mihai Popșoi, pentru care va fi luat la întrebări de liderul său neformal, care este acum președintele Moldovei. Mai rău însă dacă nu este.

Public, Maia Sandu a sugerat deja că nu va participa la scenarii dubioase pe care încearcă să i le impună Moldovei politicienii de la Kiev. De exemplu, în timpul vizitei sale oficiale în Ucraina, nu s-a spus niciun cuvânt despre posibila aderare a Moldovei la așa-numita „Platformă Crimeea”, în care politicienii de la Kiev încearcă să atragă Chișinăul.

Dar tocmai asta a afirmat fără echivoc ministrul ucrainean de externe, Kuleba, în timpul vizitei sale în Moldova, chiar în preajma vizitei lui Sandu la Kiev.

Mai mult, Sandu a declarat de mai multe ori la posturi tv că se străduiește să dezvolte relațiile de cooperare cu Federația Rusă. Și chiar a enumerat domeniile în care, în opinia sa, este necesar să se intensifice dialogul, inclusiv problemele exporturilor moldovenești către Rusia și garanțiile sociale pentru cetățenii moldoveni aflați în Federația Rusă.

Și, iată, brusc, apare un demers anti-rus al lui Mihai Popșoi în APCE.

Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova
Politică
O vor vota pe Natalia Gavrilița? Răspunsul unor deputați PDM și PSRM

Dacă Maia Sandu nu dezminte în vreun fel declarațiile fostului coleg de partid, atunci mai rămân doar două explicații. Sau președintele Moldovei, deși își declară disponibilitatea de a dezvolta dialogul cu Rusia, caută de fapt confruntare în relațiile cu Moscova. Sau Sandu nu mai este capabilă să controleze PAS, unde, potrivit politologilor, s-a declanșat o luptă internă acerbă pentru postul de lider.

Dacă poziția lui Sandu în PAS într-adevăr a slăbit atât de mult, atunci acesta este un semn prost pentru președintele Moldovei. Aceasta înseamnă că influența ei în Parlament, deja slabă, se reduce la valori chiar microscopice.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0