Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu a spus deschis de ce a propus-o pe Gavrilița la funcția de premier

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
Maia Sandu a spus fără ocoliș că a propus un candidat la funcția de premier ca o soluție legală de provocare a alegerilor parlamentare anticipate. Și-ar dori un guvern condus de Gavrilița, „dar susținut în Parlament de minim 51 de deputați care să fie oameni integri”.

CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Președintele Maia Sandu a vorbit din nou despre necesitatea alegerilor parlamentare anticipate într-o emisiune la postul public de televiziune „Moldova 1”, în seara de 28 ianuarie.

Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova
Politică
O vor vota pe Natalia Gavrilița? Răspunsul unor deputați PDM și PSRM

Maia Sandu a menționat că a propus un candidat la funcția de premier, așa cum prevede Constituția, dar ca o soluție legală de provocare a alegerilor parlamentare anticipate – deputații pot respinge prin vot candidații propuși de șeful statului.

„Să ajungem la anticipate putem prin aceste eșecuri de vot”, a explicat Maia Sandu.

Precizăm că termenul limită pentru învestirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate. Constitția nu interzice ca unul și același candidat la funcția de prim-ministru să fie propus de două ori.

„Vom vedea dacă deputații își doresc cu adevărat alegeri parlamentare anticipate și formarea unui parlament care să poată instala un guvern”, a spus Maia Sandu.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Va fi sprijinită candidatura premierului? Raspunsul lui Slusari

Președintele a constatat că, anterior, toate partidele parlamentare susțineau că doresc dizolvarea actualului for legislativ și alegeri anticipate. Dar că acum, după desemnarea Nataliei Gavrilița drept candidat la funcția de premier, pe 27 ianuarie, doar deputații din PAS (formațiune condusă de Maia Sandu până la venirea în fruntea statului) au declarat că nu vor vota un nou guvern pentru că doresc să provoace astfel alegeri parlamentare anticipate.

„În ziua votului vom vedea cine se teme de alegeri anticipate. (...) Nu am văzut declarații foarte clare”, a apreciat șeful statului.

La remarca moderatorului emisiunii că unele partide parlamentare au declarat că-și vor definitiva poziția după discuții cu Natalia Gavrilița, dar și cu Maia Sandu, șeful statului a răspuns: „Discuțiile trebuie să aibă loc la Parlament. La Președinție discuțiile au avut loc până la desemnarea candidatului”. 

Întrebată cât de repede își poate prezenta Natalia Gavrilița echipa, Maia Sandu a răspuns că aceasta „are 15 zile la dispoziție, dar vom vedea cât de repede va reuși”.

Правительство РМ  - Sputnik Moldova
Politică
Va susține PAS candidatul propus de Sandu? Și care este poziția PDM

„A fost numită ieri, are suficient timp la dispoziție să formeze echipa și să vină cu un program”, a menționat Sandu.

Maia Sandu a mai spus că PAS și-ar dori un guvern condus de persoane precum Natalia Gavrilița, „dar susținut în Parlament de minim 51 de deputați care să fie oameni integri”.

Șeful statului a afirmat că în prezent țara se confruntă „cu mai multe crize -  sanitară, economică, generată de criza sanitară. Si, din păcate, de parcă nu ar fi fost suficient, avem și criza politică, generată de parlamentari. Pentru că nu avem 51 de deputați responsabili care să instaleze un guvern”.

Potrivit Maiei Sandu, „din acest impas putem ieși prin alegeri parlamentare anticipate”. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0