Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reprezentantul OSCE, despre reglementarea conflictului transnistrean

Abonare
Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea problemei transnistrene, diplomatul Thomas Mayr-Harting, care s-a aflat în ultimele zile la Chișinău, a făcut bilanțul vizitei sale în țara noastră, într-un briefing de presă.

CHIȘINĂU, 29 ian - Sputnik. Diplomatul a precizat că procesul de reglementare a conflictului transnistrean nu a avansat atât de rapid cum și-ar fi dorit toți. În 2020 procesul a fost afectat de pandemie și de evenimentele politice interne din Republica Moldova. Thomas Mayr-Harting a vorbit despre întrevederile pe care le-a avut în ultimele zile. 

Президентура РМ - Sputnik Moldova
Politică
Evoluțiile în dosarul transnistrean au fost discutate de Sandu cu reprezentantul OSCE
”Am avut un șir de întrevederi importante și constructive în ultima perioadă cu toți cei implicați în acest proces. M-am întâlnit cu președintele Maia Sandu, cu premierul în exercițiu, cu ministrul de Externe în exercițiu, cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare, cu reprezentanții partidelor politice, cu mediatorii și observatorii, dar și cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski. Această vizită are loc în contextul unor îmbunătățiri. Mă bucur că s-a reluat dialogul între reprezentanții politici, au fost reluate întâlnirile grupurilor de experți, apreciez că Tiraspolul a ridicat un șir de posturi neformale, instalate în pandemie”, a declarat Thomas Mayr-Harting, ambasador și reprezentant Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Suediei pentru procesul de reglementare transnistreană.

În același timp, diplomatul își pune mari speranțe că pe parcursul anului 2021 eforturile tuturor părților vor fi vizibile.

”Obiectivul procesului de reglementare a conflictului transnistrean este atingerea unei soluții care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional cu un statut special pentru regiunea transnistreană. Am fost anunțat că toată lumea este gata să se implice mai departe astfel încât să fie îmbunătățită viața cetățenilor și să fie întreprinse alte măsuri de consolidare a încrederii. Cred că vom avea progrese în acest an”, a spus Thomas Mayr-Harting.

Thomas Mayr-Harting a fost rugat de jurnaliștii de la Chișinău să comenteze decizia Curții Constituționale a Moldovei, care a declarat neconstituțională legea cu privire la controlul constituționalității privind funcționarea limbilor. 

Domnica Manole  - Sputnik Moldova
Societate
Cum și-a argumentat Curtea Constituțională decizia despre limba rusă
”Cred că nu este corect să comentăm o decizie pronunțată de magistrații Curții Constituționale a Republicii Moldova, dar scopul lucrului nostru aici este de a îmbunătăți viața oamenilor și vom continua să muncim în această direcție căci avem sprijin din ambele maluri ale Nistrului”, a spus Thomas Mayr-Harting.

Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, a fost votată pe 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”. Prin acel document, statul se angaja să asigure studierea limbii de stat și, de asemenea, declara limba rusă drept limbă de comunicare interetnică. Legea le oferea cetățenilor dreptul de a primi documente judiciare și de a participa la proceduri judiciare într-o limbă pe care o înțeleg.

Pe 18 decembrie, legea respectivă a fost promulgată de președintele Igor Dodon, iar pe 21 ianuarie Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea care-i oferă statut special limbii ruse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0