Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Datele cu caracter personal: Cum sunt protejate în Moldova

© Sputnik / Mihai CarausOlga Demian
Olga Demian - Sputnik Moldova
Abonare
În ce măsură datele cu caracter personal sunt protejate în Republica Moldova și ce acțiuni întreprind în acest scop instituțiile responsabile. Răspunsul - în materialul Sputnik.
Datele cu caracter personal: Cum sunt protejate în Moldova

Numele, prenumele, numărul de telefon, adresa de domiciliu, cea de e-mail, informația cu privire la salariu, rechizitele bancare, numărul de înmatriculare al mașinii, dar și orice altă informație cu ajutorul căreia putem identifica o persoană fizică sunt date cu caracter personal.

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul în protecția datelor personale Olga Demian a remarcat faptul că, în ultimii ani, datele cu caracter personal ale moldovenilor sunt prelucrate într-un mod mai sigur și eficient. Cetățenii au devenit mai responsabili și precauți și sunt mai informați în acest sens. 

Maria Dastic - Sputnik Moldova
Cumpărături online: Atenție la datele cu caracter personal pe care le oferiți
"Orice informație cu ajutorul căreia poate fi identificată o persoană este dată cu caracter personal. Cert este că oamenii au devenit mai precauți și cunosc despre faptul că sunt protejați de lege, sunt atenți atunci când completează anumite acte", a declarat expertul în date cu caracter personal Olga Demian.

În 2019, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a recepționat peste 740 de reclamații în care moldovenii s-au plâns că le-au fost încălcate drepturile privind datele personale. Oamenii s-au plâns de încălcarea dreptul la viaţa privată prin intermediul camerelor video instalate ilegal, de difuzarea sau prelucrarea datelor cu caracter personal de către polițiști, medici, jurnaliști, reprezentanți ai companiilor de asigurări și angajați ai băncilor.

Experții estimează că, în realitate, numărul persoanelor care suferă din cauza încălcării datelor cu caracter personal este mult mai mare.

Legislația Republicii Moldova prevede sancțiuni de până la 15.000 de lei pentru cei care încalcă dreptul la protecția datelor cu caracter personal.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0