Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sectorul HoReCa, cel mai afectat de pandemie: Recomandări de la experți pentru autorități

CC0 / Pixabay / olafBroeker / Повар
Повар - Sputnik Moldova
Abonare
Sectorul HoReCa a fost cel mai afectat de pandemia de COVID-19, iar multe măsuri stabilite de autorități nu le sunt clare nici până astăzi cetățenilor și antreprenorilor. Asta arată rezultatele unui studiu realizat de un grup de experți.

CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Experții au analizat situația în care s-a pomenit sectorul HoReCa pe parcursul anului 2020, timp în care țara noastră a fost afectată de pandemia de COVID-19. 

Bucătar - Sputnik Moldova
Societate
Video: Protestul HoReCa în Chișinău – lumina a fost stinsă
"Sectorul HoReCa a fost cel mai afectat de pandemie. Angajatorii au menționat că activitatea lor s-a redus cu 80%, iar unii au falimentat. Au acumulat datorii și au fost nevoiți să concedieze muncitorii. Angajatorii nu au aplicat inovații, ci doar cerințele impuse de autorități pentru a putea activa în pandemie. Jumătate dintre antreprenori pot face livrări și tot jumătate sunt gata să vorbească despre problemele cu care se confruntă", a menționat Sergiu Iurcu, expert în domeniul social-economic. 

Specialiștii susțin că multe dintre măsurile aprobate de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică nu sunt clară nici pentru cetățeni, nici pentru reprezentanții din domeniul HoReCa. 

"Ramura HoReCa are toate condițiile pentru a primi vizitatori în condiții de siguranță. Nu am văzut studii ca cineva să se îmbolnăvească la restaurant sau la cafenea. S-au norma cu ora 22:00. Ce, după această oră se îmbolnăvesc oamenii? Nu e clar de ce s-a dispus această oră. Mulți angajați care au rămas fără loc de muncă au plecat, dar în ei s-a investit studii, seminare, ani", susține Valentina Chiriac, președintele unei organizații sindicale. 

În context, experții au venit și cu recomandări pentru autoritățile statului, ca situația în domeniul HoReCa să se redreseze.

Aneta Zasavițchi - Sputnik Moldova
Dezastru în HoReCa: Scăderi de vânzări în jumătate
"Sectorul HoReCa necesită o abordare aparte în politicile statului, fiindcă au pierdut mult din cauza restricțiilor care nu au fost corelate la domeniul lor. Deciziile trebuie să fie discutate cu reprezentanții sectorului. Antreprenorii așteaptă subvenții, garanții de stat, vacanțe fiscale și chiar anularea amenzilor, restabilirea tichetelor de masă pentru a pune banii salariatului în circulație, autoritățile să acorde o atenție mai mare proceselor digitalizate", a declarat Sergiu Iurcu, expert în domeniul social-economic. 

"Prioritatea rămâne sănătatea, dar fiecare normă adoptată trebuie să aibă o consultanță clară și răspunsuri logice la acele restricții aplicate. De exemplu, nu e clar de ce nu poți bea o cafea după ora 22:00 în stația PECO, dar la 21:00 este posibil. Este important să fim auziți și nu contează culoarea politică care se află la guvernare", a spus Viorel Braga, directorul Institutului Muncii. 

Experții susțin că studiul urmează să-l expedieze Guvernului, Parlamentului și chiar direct partidelor politice, dar și ambasadelor din Republica Moldova. 

Aneta Zasavițchi - Sputnik Moldova
Scenarii sumbre pentru HoReCa: Câte întreprinderi vor fi închise?
Amintim că restaurantele și cafenelele din Moldova și-au sistat activitatea pe data de 16 martie a anului trecut, iar mai mulți proprietari și angajați din această industrie au protestat de câteva ori în fața Guvernului împotriva acestei decizii.

Localurile și-au reluat activitatea începând cu 15 iunie, însă cu multe restricții. Precizăm că, pe 13 ianuarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgență în sănătate publică până pe 15 februarie. Implicit, a rămas în vigoare și restricția conform căreia unitățile de alimentație publică trebuie să-și încheie programul zilnic la ora 22:00. Restaurantele, cafenelele și barurile din Chișinău au protestat în seara de 14 ianuarie împotriva faptului că autoritățile nu elimină restricția ce le scurtează programul de muncă. Acțiunea de protest a constat în stingerea timp de 2 minute a luminii. 

Anterior, reprezentanții ramurii au estimat că 60 la sută dintre întreprinderile din domeniul HoReCa vor dispărea. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0