CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Experții au analizat situația în care s-a pomenit sectorul HoReCa pe parcursul anului 2020, timp în care țara noastră a fost afectată de pandemia de COVID-19.
Specialiștii susțin că multe dintre măsurile aprobate de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică nu sunt clară nici pentru cetățeni, nici pentru reprezentanții din domeniul HoReCa.
"Ramura HoReCa are toate condițiile pentru a primi vizitatori în condiții de siguranță. Nu am văzut studii ca cineva să se îmbolnăvească la restaurant sau la cafenea. S-au norma cu ora 22:00. Ce, după această oră se îmbolnăvesc oamenii? Nu e clar de ce s-a dispus această oră. Mulți angajați care au rămas fără loc de muncă au plecat, dar în ei s-a investit studii, seminare, ani", susține Valentina Chiriac, președintele unei organizații sindicale.
În context, experții au venit și cu recomandări pentru autoritățile statului, ca situația în domeniul HoReCa să se redreseze.
"Prioritatea rămâne sănătatea, dar fiecare normă adoptată trebuie să aibă o consultanță clară și răspunsuri logice la acele restricții aplicate. De exemplu, nu e clar de ce nu poți bea o cafea după ora 22:00 în stația PECO, dar la 21:00 este posibil. Este important să fim auziți și nu contează culoarea politică care se află la guvernare", a spus Viorel Braga, directorul Institutului Muncii.
Experții susțin că studiul urmează să-l expedieze Guvernului, Parlamentului și chiar direct partidelor politice, dar și ambasadelor din Republica Moldova.
Localurile și-au reluat activitatea începând cu 15 iunie, însă cu multe restricții. Precizăm că, pe 13 ianuarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgență în sănătate publică până pe 15 februarie. Implicit, a rămas în vigoare și restricția conform căreia unitățile de alimentație publică trebuie să-și încheie programul zilnic la ora 22:00. Restaurantele, cafenelele și barurile din Chișinău au protestat în seara de 14 ianuarie împotriva faptului că autoritățile nu elimină restricția ce le scurtează programul de muncă. Acțiunea de protest a constat în stingerea timp de 2 minute a luminii.
Anterior, reprezentanții ramurii au estimat că 60 la sută dintre întreprinderile din domeniul HoReCa vor dispărea.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova