Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Scenarii sumbre pentru HoReCa: Câte întreprinderi vor fi închise?

© Sputnik / OsmatescoAneta Zasavițchi
Aneta Zasavițchi - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Moldova, Aneta Zasavițchi, spune că 60% din industria HoReCa va dispărea până la sfârșitul anului, dacă statul nu va interveni cu politici fiscale noi în acest domeniu.
Scenarii sumbre pentru HoReCa: Câte întreprinderi vor dispare - va interveni sau nu statul

Sectorul HoReCa și-a reluat activitatea, dar la ora actuală mai există încă multe neclarități pentru că agenții economici solicită instituțiilor competente să elaboreze un plan transparent de activitate a localurilor din țară. Multe restaurante și cafenele refuză să își reia activitatea din motiv că nu pot face față condițiilor impuse de autorități.

HoReCa cere scutirea de taxe pentru acest domeniu până la sfârșitul anului

Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Moldova, Aneta Zasavițchi spune că regulile de joc care au fost până la pandemie pentru companiile din domeniul HoReCa nu vor mai fi. De aceea statul va trebui să regândească politicile fiscale pentru a veni cu o nouă viziune pentru acest segment de business. Aneta Zasavițchi mai spune că Asociația de profil va înainta autorităților un plan de acțiuni, inclusiv scutirea de taxe pentru acest domeniu până la sfârșitul anului.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Video: Criza economică se preschimbă în sărăcie lucie – Priviți ce se întâmplă în piață
„În acest domeniu sunt antrenații 50 de mii de salariați, iar una din măsurile generale pe care le vom propune autorităților va fi scutirea de taxe până la sfârșitul anului pentru a putea supraviețui. Acest șomaj tehnic pe care statul nu și-a permis să-l achite salariaților noi ne angajăm să-l achităm cu decontarea impozitelor din anul viitor”, a precizat Zasavițchi.

Ea a mai declarat că situația din industria HoReCa este complicată pentru că nu toți își permit investiții noi, digitalizare, trecerea în online, în condițiile unei situații financiare precare. Președintele Asociației de profil consideră că intervenția statului este necesară, până la sfârșitul anului, inclusiv, în politica fiscală pentru a nu distruge această industrie.

Până la sfârșitul anului, 60% din întreprinderile din domeniul HoReCa vor dispărea

„Majoritatea localurilor lucrează în pierdere, au doar 20 sau 30% profit. Noi vom avea o claritate când vor fi scoase restricțiile pentru a vedea câte localuri  și-au sistat activitatea și nu se vor mai deschide niciodată, dar pot să vă spun că, potrivit unor estimări ale noastre până la sfârșitul anului aproximativ 60% din HoReCa vor dispărea”, a precizat Aneta Zasavițchi pentru Sputnik Moldova.

Restaurantele și cafenelele din  Moldova și-au sistat activitatea pe data de 16 martie curent, iar mai mulți proprietari și angajați din această industrie au protestat de câteva ori, în fața Guvernului împotriva acestei decizii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0