CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Comentatorul politic Corneliu Ciurea a apreciat că, cel mai probabil, Parlamentul va respinge candidatura Nataliei Gavriliță, propusă de Maia Sandu pentru funcția de prim-ministru.
Cel puțin, așa se va întâmpla la prima tentativă de instalare a noului guvern, a fost de părere expertul într-un interviu acordat Sputnik Moldova. Ciurea a reamintit că Constituția nu interzice avansarea uneia și aceleiași candidaturi de două ori.
Totuși, expertul a spus că nu este totalmente clar cum se vor comporta până la urmă partidele parlamentare.
În opinia lui Corneliu Ciurea, „nu sunt convingătoare” declarațiile forțelor politice despre dorința lor de a declanșa alegeri parlamentare anticipate, prin neinstalarea unui nou guvern.
„Deocamdată, nu este clar cum se vor comporta partidele politice reprezentate în Parlament. Până acum, din câte pot judeca, nu au avut o decizie comună dacă să accepte candidatura propusă de Sandu, dacă o asemenea propunere a președintelui va fi”, a spus Corneliu Ciurea.
Președintele Maia Sandu a anunțat la un briefing din 27 ianuarie că a decis s-o propună pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru. La briefing, Sandu a subliniat că în continuare consideră că este necesară dizolvarea actualului Parlament și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
În opinia Maiei Sandu, acum fracțiunile parlamentare „vor avea posibilitatea să demonstreze dacă își doresc cu adevărat alegeri parlamentare anticipate” sau dacă „umblă cu minciuni și încearcă să pună capcane”.
Termenul limită pentru învestirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate.
„În cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură”, este stipulat în articolul 85 al Constituției.
Deputații din Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), condus de Maia Sandu până la învestirea în funcția de președinte, nu vor susține candidatul propus de șeful statului pentru funcția de prim-ministru. Declarația a fost făcută pe Facebook de deputatul PAS Sergiu Litvinenco.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova