Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chișinăul riscă să rămână fără apă? Ce întreprind autoritățile

© Sputnik / Mihai CarausМикрофон в студии радио Sputnik
Микрофон в студии радио Sputnik  - Sputnik Moldova
Abonare
Apa pe care o consumă chișinăuienii de la robinet provine în mare parte din râul Nistru. Cât de pregătite sunt autoritățile pentru o eventuală secare a Nistrului și aprovizionarea cetățenilor cu apă potabilă?
Chișinăul riscă să rămână fără apă? Ce întreprind autoritățile

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", directorul general interimar Î.M. Apă Canal Chișinău, Anatolie Lichii, a dat asigurări că în momentul de față nu există probleme privind aprovizionarea cu apă potabilă a municipiului Chișinău.

Pe parcursul mai multor ani, nivelul apei în râul Nistru este monitorizare de către specialiști, care susțin că situația este sub control.

"În prezent, nivelul Nistrului este  8,7 și nu prezintă niciun pericol pentru asigurarea cu apă potabilă a municipiului Chișinău. În ultimii ani, nivelul apei nu a coborât mai jos de 8,5. Nici calitatea apei de la robinet nu prezintă risc pentru sănătatea cetățenilor, întrucât stația de tratare a apei din râul Nistru a fost modernizată în ultimii ani", a precizat Anatolie Lichii.

Cu toate acestea, Î.M. Apă Canal Chișinău efectuează lucrări de construcție în albia râului Nistru, în zona de captare, pentru a evita riscurile de coborâre a nivelului apei și lucrează la un plan de rezervă pentru a evita dificultățile cu care s-ar putea confrunta cetățenii țării noastre în cazul unei eventuale scăderi a nivelului apei.

Ion Șalaru - Sputnik Moldova
Cât de sănătos este să consumi apă de la robinet în Chișinău – Explicația specialiștilor

De menționat este că asigurarea cu apă potabilă a localităților din țară se bazează pe trei surse: apele subterane, cărora le revin 65% din volumul total al apei consumate, și apele de suprafață, cărora le revine 34,8% din volumul apei consumate. A treia sursă sunt lacurile de acumulare și izvoarele.

Mai mulți specialiști afirmă că în prezent avem suficientă rezervă de apă, dar există motive de îngrijorare în acest sens, întrucât asistăm la mai multe fenomene de continuă poluare a apelor de suprafață și subterane, cât și la fenomenul schimbărilor climatice - încălzirea globală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0