Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de sănătos este să consumi apă de la robinet în Chișinău – Explicația specialiștilor

© Sputnik / OsmatescoIon Șalaru
Ion Șalaru - Sputnik Moldova
Abonare
Cu siguranță, mulți dintre voi v-ați pus întrebarea: Îmi este afectată sau nu sănătatea dacă consum apă de la robinet? Iată ce spun experții moldoveni.
Cât de sănătos este să consumi apă de la robinet în Chișinău – Explicația specialiștilor

În Chișinău nu există absolut nici un risc pentru sănătate dacă consumați sau preparați mâncarea folosind apa de la robinet. Declarația îi aparține expertului în sănătate publică și autorul proiectului de lege privind calitatea apei potabile, Ion Șalaru.

"Situația în Chișinău este mult mai bună decât în unele capitale europene", a afirmat Ion Șalaru.

Potrivit expertului, studiile arată că apa consumată de la robinet de către locuitorii Capitalei conține o concentrație mai mare de hidrogen sulfurat sau amoniu. Acest lucru înseamnă că, de fapt, nu există riscuri pentru sănătate.

Jumătate dintre moldovenii din sate consumă apă poluată - Sputnik Moldova
Video
Moldovenii vor consuma atâta apă potabilă, cât vor putea plăti. Iată de ce

"Amoniul sau hidrogenul sulfurat din apă practic nu implică nici un fel de riscuri pentru sănătate. Problema este că acestea dau un miros respingător apei și neplăcut. Din acest motiv, oamenii nu doresc să o consume. Principalul disconfort pe care eu îl consider ar fi uneori mirosul mai pronunțat de clor. Însă nici acesta nu ne afectează sănătatea, iar apa de la robinet poate fi consumată fără teamă", a declarant Șalaru.

Expertul a menționat că apa pe care o consumăm de la robinet provine în mare parte din râul Nistru. Șalaru a dat asigurări că apa pe care o consumă chișinăuienii nu prezintă nici un pericol pentru sănătate.

"Stația de tratare din râul Nistru a fost modernizată în ultimii ani. A fost schimbat materialul filtrant, a fost modificată tehnologia de dezinfecție a apei prin utilizarea unor dezinfectanți noi cum ar fi hipocloritul de sodiu. Apa de la robinet este sigură din toate punctele de vedere. Niciun fel de riscuri nu sunt dacă consumați apa de la robinet în Chișinău", a punctat Ion Șalaru.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

© Sputnik / Vadim RusuAsigurarea cu apă potabilă în Moldova
Cât de sănătos este să consumi apă de la robinet în Chișinău – Explicația specialiștilor - Sputnik Moldova
Asigurarea cu apă potabilă în Moldova
Fluxul de știri
0