În Chișinău nu există absolut nici un risc pentru sănătate dacă consumați sau preparați mâncarea folosind apa de la robinet. Declarația îi aparține expertului în sănătate publică și autorul proiectului de lege privind calitatea apei potabile, Ion Șalaru.
"Situația în Chișinău este mult mai bună decât în unele capitale europene", a afirmat Ion Șalaru.
Potrivit expertului, studiile arată că apa consumată de la robinet de către locuitorii Capitalei conține o concentrație mai mare de hidrogen sulfurat sau amoniu. Acest lucru înseamnă că, de fapt, nu există riscuri pentru sănătate.
"Amoniul sau hidrogenul sulfurat din apă practic nu implică nici un fel de riscuri pentru sănătate. Problema este că acestea dau un miros respingător apei și neplăcut. Din acest motiv, oamenii nu doresc să o consume. Principalul disconfort pe care eu îl consider ar fi uneori mirosul mai pronunțat de clor. Însă nici acesta nu ne afectează sănătatea, iar apa de la robinet poate fi consumată fără teamă", a declarant Șalaru.
Expertul a menționat că apa pe care o consumăm de la robinet provine în mare parte din râul Nistru. Șalaru a dat asigurări că apa pe care o consumă chișinăuienii nu prezintă nici un pericol pentru sănătate.
"Stația de tratare din râul Nistru a fost modernizată în ultimii ani. A fost schimbat materialul filtrant, a fost modificată tehnologia de dezinfecție a apei prin utilizarea unor dezinfectanți noi cum ar fi hipocloritul de sodiu. Apa de la robinet este sigură din toate punctele de vedere. Niciun fel de riscuri nu sunt dacă consumați apa de la robinet în Chișinău", a punctat Ion Șalaru.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.