CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. La reuniunea Consiliului interguvernamental eurasiatic, care va avea loc la Alma-Ata pe 5 februarie, prim-miniștrii țărilor participante vor discuta aspecte privind consolidarea potențialului de integrare al uniunii.
La eveniment vor participa șefii de guvern din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și președintele Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice. De asemenea, potrivit serviciului de presă, este planificată participarea statelor observatoare ale organizației – Republica Moldova, Uzbekistan și Cuba.
Ultimele două țări au primit statutul de observator al Uniunii Eurasiatice în cadrul ședinței Consiliului economic eurasiatic suprem din 11 decembrie 2020.
„Reuniunea va avea loc în formatele îngust și extins. Agenda include aspecte legate de extinderea cooperării comerciale și economice, eliminarea barierelor care împiedică funcționarea pieței interne, precum și dezvoltarea potențialului de integrare în anumite sectoare ale economiei”, a anunțat ministerul citat.
În aceeași zi, participanții la reuniune vor vizita forumul internațional „Viitorul digital al economiei globale”, dedicat interacțiunii ecosistemelor digitale în scopul sprijinirii și stimulăriii inovației și antreprenoriatul tehnologic.
La forum au fost invitați reprezentanți de frunte ai oamenilor de știință și experți în domeniu.
Moldova a primit statutul de observator în UEEA la summitul de la Soci din 14 mai 2018, decizia liderilor statelor membre a fost unanimă. Un grup de lucru a fost înființat în cadrul Memorandumului de cooperare între CEE și Moldova din data de 3 aprilie 2017.
Uniunea Economică Eurasiatică a fost creată în baza Uniunii Vamale dintre Rusia, Kazahstan, Belarus și a Spațiului Economic Unic. Este o organizație internațională regională de integrare economică.
Acordul de creare a UEEA a fost semnat pe președinții Rusiei, Belarusului și Kazahstanului, pe 29 mai 2014, la Nur-Sultan.
Acordul a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2015, tot atunci fiind lansată activitatea Uniunii.
Armenia a aderat la UEEA pe 2 ianuarie 2015, iar pe 12 august 2015 s-a alăturat și Kirghizia. În luna mai 2018, Moldova a obținut statutul de observator în cadrul UEEA.
UEEA este una dintre cele mai mari uniuni economice, cu peste 183 de milioane de consumatori. Funcționează în baza normelor universale și a principiilor OMC. A fost creată o piață comună, cu circulația liberă a mărfurilor, capitalurilor și forței de muncă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova