Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cele mai frecvente cauze ale suicidului

© Sputnik / Miroslav RotariZinaida GRIBINCEA
Zinaida GRIBINCEA - Sputnik Moldova
Abonare
De la începutul anului 2021, în Republica Moldova au fost deja înregistrate câteva cazuri de suicid. Ce-i determină pe oameni să-și pună capăt zilelor am aflat de la psihologul Zinaida Gribincea.
Cazuri de suicid în 2021: Motivele moldovenilor

Potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani, aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova. Suicidul este provocat de mai mulți factori ce interacționează între ei, iar când apare o situație de stres mai complexă, omul decide să recurgă la gestul extrem. 

"Este demonstrat că persoanele comit această faptă din diferite motive: probleme personale, probleme de serviciu, probleme financiare, singurătatea, depresia ș.a. Zilnic ne confruntăm cu diferite probleme, dar anume factorul de sănătate mintală și capacitatea de a răspunde la aceste probleme ne ajută să le soluționăm fără a avea tentații de a ne auto-anula", a explicat pentru Sputnik Zinaida Gribincea.

Îngrijorător este faptul că la acest gest recurg tot mai mulți adolescenți și tineri. Cea de-a doua cauză a decesului persoanelor cu vârste cuprinse între 15-30 de ani este comiterea unui act de suicid. Motivele fiind: neînțelegerile cu părinții, conflictele cu semenii săi, nereușitele școlare ș.a.

Poliție - Sputnik Moldova
Societate
Terifiant: Patru persoane, printre care o minoră, și-au pus capăt zilelor
Zinaida Gribincea susține că, indiferent de vârstă, fiecare om are nevoie de comunicare, afecțiune și dragoste din partea celor apropiați. Indiferența din partea familiei, lipsa de atenție și socializare poate avea un impact negativ asupra stării psiho-emoționale.

"Este important ca cei apropiați să observe schimbările în gândire, comportament. Dacă cel puțin două săptămâni persoana are o atitudine diferită, este stresată, depresivă – deja trebuie să ne punem semne de întrebare și să oferim ajutor", a precizat psihologul.

Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul General al Poliției, în anul 2020 au fost înregistrate 398 de cazuri de suicid, cu 22 de cazuri mai multe decât au fost în anul 2019. Din numărul total de cazuri de suicid, șapte au fost în rândul minorilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0