Potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani, aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova. Suicidul este provocat de mai mulți factori ce interacționează între ei, iar când apare o situație de stres mai complexă, omul decide să recurgă la gestul extrem.
"Este demonstrat că persoanele comit această faptă din diferite motive: probleme personale, probleme de serviciu, probleme financiare, singurătatea, depresia ș.a. Zilnic ne confruntăm cu diferite probleme, dar anume factorul de sănătate mintală și capacitatea de a răspunde la aceste probleme ne ajută să le soluționăm fără a avea tentații de a ne auto-anula", a explicat pentru Sputnik Zinaida Gribincea.
Îngrijorător este faptul că la acest gest recurg tot mai mulți adolescenți și tineri. Cea de-a doua cauză a decesului persoanelor cu vârste cuprinse între 15-30 de ani este comiterea unui act de suicid. Motivele fiind: neînțelegerile cu părinții, conflictele cu semenii săi, nereușitele școlare ș.a.
"Este important ca cei apropiați să observe schimbările în gândire, comportament. Dacă cel puțin două săptămâni persoana are o atitudine diferită, este stresată, depresivă – deja trebuie să ne punem semne de întrebare și să oferim ajutor", a precizat psihologul.
Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul General al Poliției, în anul 2020 au fost înregistrate 398 de cazuri de suicid, cu 22 de cazuri mai multe decât au fost în anul 2019. Din numărul total de cazuri de suicid, șapte au fost în rândul minorilor.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova