Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Abraham rămâne în Comisia pentru selectarea judecătorilor la CEDO

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaPalatul Curții Europene a Drepturilor Omului
Palatul Curții Europene a Drepturilor Omului - Sputnik Moldova
Abonare
Disputele între Președinție și Ministerul Justiției privind retragerea unui membru din Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la CEDO continuă.

CHIȘINĂU, 23 ian - Sputnik. Componența Comisiei pentru selectarea candidaților la postul de judecător la CEDO rămâne intactă. Precizarea a fost făcută de ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, temeiuri de incompatibilitate a lui Pavel Abraham cu statutul de membru al comisiei nu au fost prezentate în demersul Președinției care cere înlocuirea acestuia cu un alt membru. Mai mult, Nagacevschi spune că demersul nu corespunde termenilor regulamentari. 

CEDO - Sputnik Moldova
Societate
Când vom cunoaște numele judecătorilor propuși pentru CEDO

”Demersul e în afara termenilor regulamentari (10.12.2020, termen-limită). Dreptul discreționar se exercită în cadrul termenului. Orice acceptare excepțională a unui membru nou etapa la actuală este de competența exclusivă a Guvernului. Dacă Președinția va veni în regim de urgență cu o propunere de completare a componenței cu un membru nou și va prezenta argumente în acest sens, voi iniția discuțiile la Guvern pentru a analiza oportunitatea ajustării cu titlu de excepție a Hotărârii de Guvern, dar ținând cont și de competențele limitate ale unui Guvern în demisie”, a precizat ministrul interimar al Justiției.

De precizat, joi, 14 ianuarie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a dispus retragerea lui Pavel Abraham din calitatea de membru al Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la CEDO. 

© Photo : FB / Olesea StamateDemersul președintelui Maia Sandu către Ministerul Justiției al Republicii Moldova
Abraham rămâne în Comisia pentru selectarea judecătorilor la CEDO - Sputnik Moldova
Demersul președintelui Maia Sandu către Ministerul Justiției al Republicii Moldova

Ulterior, într-o postare pe pagina sa de Facebook, consilierul președintelui în domeniul Justiției, Olesea Stamate a precizat că decizia Maiei Sandu vine în contextul în care în această funcție Republica Moldova trebuie să fie reprezentată de „un judecător onest și profesionist, așteptările societății sunt ca acest concurs să se desfășoare într-o manieră de maximă transparență și corectitudine”.

Европейский суд по правам человека - Sputnik Moldova
Politică
Condamnările la CEDO: Cine va plăti prejudiciile

În același demers prin care se dispune retragerea lui Abraham din rândul membrilor Comisiei, Președinția a desemnat-o pe judecătoarea Viorica Puică.

Amintim, ieri 22 ianuarie 2021, a avut loc prima ședință a Comisiei pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cadrul căreia au fost examinate întrunirea condițiilor de eligibilitate a celor 13 candidați, stabilite de pct. 17 din Regulamentul privind modul de organizare și desfășurare a concursului național pentru desemnarea candidaților pentru suplinirea postului de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova. 

Din 13 candidați, 11 au fost admiși la proba interviului. Din lista candidaților admiși la cea de-a doua probă - interviul fac parte Alexandru Prisac, Vitalie Gămurari, Marin Gurin, Lilian Moraru, Lilian Apostol, Vladislav Gribincea, Vladimir Grosu, Victor Burac, Gheorghe Mîțu, Nicolae Eșanu și Diana Scobioală. Proba interviului va avea loc miercuri, 27 ianuarie 2021, ora 11:00, la Ministerului Justiției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0