Euro și dolarul continuă să urce: Cursul valutar BNM pentru 22-24 ianuarie

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaБанковские карты международных платежных систем VISA и MasterCard
Банковские карты международных платежных систем VISA и MasterCard - Sputnik Moldova
Abonare
Leul mai mult s-a depreciat săptămâna aceasta în raport cu valutele. Euro s-a mai scumpit cu 10 bani, dolarul a urcat cu 4 bani și leul românesc cu 2 bani moldovenești în cotațiile oficiale. Doar rubla rusească a scăzut ușor: de la 23,67 bani la 23,64 bani.

CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru vineri, 22 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,45 lei, un euro – cu 21,19 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,67 bani, un leu românesc – cu 4,35 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,64 bani.

© Screenshot / Banca Națională a MoldoveiRatele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22-24 ianurie
Euro și dolarul continuă să urce: Cursul valutar BNM pentru 22-24 ianuarie - Sputnik Moldova
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22-24 ianurie

Acest curs valutar al BNM va fi valabil și în zilele de sâmbătă și duminică, 23 și 24 ianuarie.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Câți euro și dolari au vândut moldovenii la sfârșitul anului 2020

Pe 21 ianuarie, dolarul s-a scumpit cu 7 bani și euro cu 6 bani în cotațiile valutare oficiale. Cu 2 bani a urcat și prețul leului românesc. De asemenea, rubla rusească a urcat de la 23,50 bani până la 23,67 bani. Hrivna ucraineană a coborât nesemnificativ.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Expertul economic Viorel Gîrbu a comentat pentru Sputnik Moldova că Banca Națională (BNM), conform înțelegerilor cu FMI, are grijă să „aplaneze fluctuațiile mari”.

L-am solicitat pe expertul economic Viorel Gîrbu să explice cum sunt stabilite cotațiile valutare oficiale pe care le anunță BNM.

Валюта - Sputnik Moldova
Cine decide prețul euro și dolarului în Moldova – explicația expertului

„Prețul valutei nu este decis de casele de schimb valutar. Aceste entități sunt interesate de profit, adică de marja dintre ratele de cumpărare și vânzare, care nu are legătură cu cursul de schimb - marja există la fiecare curs, important este să fie cerere de valută”, a explicat Viorel Gîrbu.

„Se poate afirma că cursul este dictat de BNM, dar nu în mod direct. Aceasta, deoarece conform aranjamentelor legale și internaționale, care reies din memorandumul cu FMI, BNM aplanează fluctuațiile mari, dar nu țintește un curs”, a spus expertul economic.

În lunile noiembrie și decembrie 2020, persoanele fizice au oferit un volum impresionant de valută pe piața internă, astfel încât Banca Națională a Moldovei (BNM) a considerat necesar să cumpere „surplusul”. 

Totalul net de 250,7 milioane USD al ofertei persoanelor fizice din decembrie 2020 a inclus 201,1 milioane de euro și 5 milioane de dolari, ponderea altor valute fiind mai redusă. 

În mod tradițional, cota sumelor în euro a fost cea mai mare - 80,2% în decembrie 2020.

Evoluția transferurilor de mijloace bănești în Moldova 2020 - Sputnik Moldova
Topul țărilor de unde vin cei mai mulți bani în Moldova

În luna decembrie 2020, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 105,6%, potrivit datelor publicate de BNM joi, 21 ianuarie.

În noiembrie 2020, oferta persoanelor fizice a fost și mai mare, gradul de acoperire a cererii fiind de 113,7%. 

În aceste condiții, BNM a intervenit în decembrie pe piața interbancară internă prin procurări nete de valută în valoare de 41 de milioane USD.

BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020. 

La 31 decembrie 2020, activele oficiale de rezervă ale BNM se cifrau la 3 miliarde 783 de milioane 540 de mii de dolari americani (3 783,54 mil. dolari SUA). Astfel, rezervele valutare ale BNM erau în creștere cu aproape 104 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2020.

În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0