Infografic
Informații de actualitate – concis și pe înțelesul tuturor

Topul țărilor de unde vin cei mai mulți bani în Moldova

Abonare
Sputnik vă prezintă în acest Infografic topul țărilor cărora le revin aproximativ 60% din volumul total al transferurilor de mijloace bănești către Republica Moldova prin intermediul băncilor.

Din ianuarie până în noiembrie 2020, volumul total al transferurilor de bani din străinătate prin băncile moldovenești s-a ridicat la 1.338,4 milioane de dolari americani.

Курс валют - Sputnik Moldova
Cât costă acum euro și dolarul la bănci și ce curs valutar a anunțat BNM

Aceasta este cu 20,1% mai mult decât în ​​perioada corespunzătoare din 2019. Datele la acest capitol sunt prezentate în rapoarte lunare privind modificările socio-economice publicate pe site-ul Ministerului Economiei.

Creșterea a fost determinată și de reducerea posibilității de a transfera bani pe canale neoficiale, din cauza riscurilor de răspândire a COVID-19, potrivit raportului ministerului.

Structura geografică a remitențelor este dominată de transferurile din Israel, Italia, Federația Rusă și Germania. Acestor țări le revin 57,4% din totalul transferurilor prin bănci.

Totuși, moldovenii trimit mai puțini bani acasă

Din cauza crizei economice provocate de COVID-19, scad sumele de bani trimise acasă de moldovenii care lucrează în străinătate. Ce consecințe poate avea fenomenul? Expertul economic Viorel Gîrbu a comentat subiectul în studioul Sputnik Moldova.

Starea de fapt a pieței financiare arată că volumul sumelor transferate de peste hotare a scăzut semnificativ, a spus expertul economic Viorel Gîrbu. 

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Starea economiei Moldovei pe final de 2020 – expert economic

„Cetățenii vând mai puțină valută și, de asemenea, nu se grăbesc să depună sume în dolari și euro la bănci. Acești doi factori denotă o reducere a transferurilor financiare de la moldovenii din străinătate. Tabloul este agravat și de o creștere a nivelului de sărăcie în țară”, a spus expertul.

Potrivit lui Viorel Gîrbu, în situația de acum din Moldova, banii trimiși acasă de moldovenii aflați la muncă în străinătate au contribuit la reducerea sărăciei populației.

Dacă va continua actuala tendință de reducere a transferurilor bănești din străinătate, sărăcirea cetățenilor se va produce într-un ritm mai alert, a comentat expertul.  

„Economia Moldovei se bazează în mare măsură pe aceste transferuri din străinătate. Acestea stimulează consumul de bunuri și servicii în țară, creșterea importurilor. O reducere a acestor transferuri va duce la o sărăcie mai mare. În astfel de condiții, dezvoltarea în continuare a economiei ar fi problematică”, a rezumat Gîrbu.

Aproape 18% dintre moldoveni și-ar dori să plece la muncă în străinătate în următoarele șase luni. Acest fapt rezultă din rezultatele unui studiu sociologic realizat de Institutul IDIS „Viitorul” și CBS-AXA.

Anul trecut, peste 36 de mii de cetățeni au părăsit țara. Se estimează că în 2020 vor pleca alte 35-40 de mii de persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0