Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O judecătoare nu reușește să plece din funcție: Iată cine o împiedică

© AP Photo / Charlie NeibergallМолоток судьи
Молоток судьи  - Sputnik Moldova
Abonare
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au amânat pentru a doua oară examinarea cererii de demisie depusă de judecătorul Nina Veleva, raportoare în dosarul lui Ilan Șor.

CHIȘINĂU, 19 ian - Sputnik. Cererea de demisie depusă de judecătorul Nina Veleva, de  la Curtea de Apel Cahul, nu a fost examinată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nici în ședința de marți, 19 ianuarie.

Liberty Summit Ilan Șor Илан Шор - Sputnik Moldova
Politică
Stoianoglo: Pregătim o nouă învinuire pe numele lui Șor

Este pentru a doua oară când CSM amână pentru o altă ședință acest subiect. Motivația a fost că ar fi necesară prezența Ninei Veleva în ședință, pentru a răspunde la unele întrebări legate de un raport pe care l-a prezentat pe 18 ianuarie, pe care membrii CSM n-ar fi reușit să-l studieze. 

Judecătorul Nina Veleva este raportoarea din dosarul în care este vizat deputatul Ilan Șor, liderul formațiunnii „ȘOR”, aflat acum peste hotare. În respectivul dosar, Șor a fost condamnat de prima instanță la 7,5 ani de închisoare, sub învinuirea că ar fi fost implicat în „jaful bancar”, pentru escrocherie și spălare de bani.

Dosarul lui Ilan Șor se asflă la Curtea de Apel Cahul din aprilie 2018, nefiind pronunțată o decizie.

Nina Veleva, care activează din 2015 la Curtea de Apel din Cahul, a depus la sfârșitul anului trecut o cerere de plecare din sistemul judecătoresc.

Исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Societate
Noi învinuiți în dosarul „frauda bancară”: Cine sunt aceștia

În ședința din 18 ianuarie a CSM, raportorul pe această chestiune, Petru Moraru, spus că este un drept al Ninei Veleva de a decide dacă pleacă sau rămâne în sistem.

„Nu suntem în drept să încălcăm dreptul doamnei Veleva, dacă dumneaei vrea să plece din sistem. (...) Codul de Procedură Penală prevede că un judecător nou-numit în completul de judecată poate lua cunoștință de materiale și examina cauza penală mai departe. Nu este adevărat că examinarea dosarului va fi reluată de la zero”, a spus Petru Moraru.

Membrii CSM au decis unanim că cererea judecătorului Nina Veleva va fi examinată în ședința din săptămâna viitoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0