Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Stoianoglo: Pregătim o nouă învinuire pe numele lui Șor

© Sputnik / Miroslav RotariLiberty Summit Ilan Șor Илан Шор
Liberty Summit Ilan Șor Илан Шор - Sputnik Moldova
Abonare
O nouă învinuire pe numele lui Ilan Șor ar putea fi înaintată în curând de Procuratura Generală, informează Alexandr Stoianoglo.

CHIȘINĂU, 23 dec – Sputnik. Procuratura Generală intenționează să înainteze noi acuzații împotriva lui Ilan Șor, legat de cazul „furtului unui miliard”. Precizarea a fost făcută de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei emisiuni televizate.

„Pregătim o nouă învinuire pe numele lui Ilan Șor. Este vorba despre participarea la organizarea unui grup infracțional care a dus la frauda bancară, în urma căreia au fost furați bani din bugetul de stat un miliard de lei”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Sală de judecată - Sputnik Moldova
Societate
Ședința de judecată în dosarul Șor, amânată din nou

Procurorul General a precizat că anume Șor ar fi unul dintre liderii și organizatorii acestui grup infracțional. Totodată, Stoianoglo a menționat că Procuratura a împărțit ancheta „furtul miliardului” în mai multe segmente.

„La această etapă investigăm episoade legate de implicarea tuturor băncilor. Până acum am investigat cazul cu implicarea Victoriabank, acum împotriva Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, care au fost implicate în procesul de spălare a banilor. Un alt segment se referă la liderii lor. Următorul segment - vom finaliza ancheta asupra fostei conduceri a Băncii Naționale. Avem o serie de astfel de direcții”, a spus Stoianoglo.

Potrivit acestuia, cazul „furtului unui miliard” include sute de volume, iar acuzațiile împotriva fiecărei persoane implicate sunt scrise pe sute de pagini.

Șor a fost reținut pe 22 iunie 2016 în timpul anchetei infracțiunilor din sectorul bancar. Din 24 iunie al aceluiași an, el a fost arestat preliminar. La 5 august 2016, Curtea de Apel Chișinău a decis transferarea acestuia în arest la domiciliu.

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Ilan Șor, fără imunitate parlamentară: Astăzi procurorii i-au înaintat o nouă învinuire

Apoi, această măsură de reținere a fost extinsă de mai multe ori. Cazul a fost trimis în judecată pe 24 august 2016. Prima audiere a instanței a avut loc pe 6 septembrie 2016, iar pe 21 iunie 2017 a fost anunțat verdictul. Curtea a decis apoi să-l elibereze pe Șor de arestul la domiciliu și să-l plaseze sub control judiciar până la pronunțarea verdictului final. În februarie 2018, Curtea Supremă de Justiție a sesizat Camera de Apel Cahul. Ședințele au fost amânate în mod repetat.

Pe 21 decembrie Curtea de Apel Cahul a amânat din nou examinarea dosarului lui Ilan Șor. Examinarea cererii de recuzare a fost suspendată până la pronunțarea CC asupra excepției de neconstituționalitate, înaintată de către avocații lui Șor. Pe 22 decembrie Consiliul Superior al Magistraturii a amânat pentru următoarea ședință subiectul cu privire la cererea de demisie a judecătoarei Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, cea care examinează dosarul Șor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0