Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Socialiștii au întrebat Curtea Constituțională ce pedeapsă riscă Maia Sandu

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
Socialiștii i-au cerut Curții Constituționale să explice care este termenul limită în care Maia Sandu trebuie să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru.

CHIȘINĂU, 19 ian - Sputnik. Fracțiunea socialiștilor (PSRM) a depus marți, 19 ianuarie, la Curtea Constituțională (CC) o sesizare prin care cere răspunsuri la câteva întrebări referitoare la obligativitatea șefului statului de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru după demisia guvernului.

PSRM - Sputnik Moldova
Politică
PSRM inițiază discuții despre dizolvarea Parlamentului și cere explicații CC

Detalii despre sesizare au fost oferite într-un briefing de deputatul PSRM Vasile Bolea.

Potrivit parlamentarului, sezizarea conține șase întrebări, cea principală vizând termenul limită în care președintele Maia Sandu urmează să desemneze un candidat pentru șefia următorului guvern.

Totodată, socialiștii întreabă CC ce sancțiune îi poate fi aplicată șefului statului, în cazul în care nu respectă termenul limită și care sunt consecințele în cazul nedesemnării candidatului pentru funcția de premier.

Potrivit lui Vasile Bolea, prin această sesizare, socialiștii „ajută președintele țării în viitoarele acțiuni” și își propun să aducă claritate în respectiva problemă pentru cetățeni, dar și pentru cei care joinglează cu prevederile Legii.

PSRM: Maia Sandu trebuie să desemneze candidatul până pe 1 februarie

PSRM i-a cerut președintelui Maia Sandu să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru până pe data de 1 februarie, când începe sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu de uzurparea puterii de stat

Igor Dodon a spus că singura soluție pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate este înaintarea de către președintele Maia Sandu a unui candidat la funcția de premier și nevotarea acestuia.

Liderul PSRM a apreciat că prin răspunsul său la sesizarea PAS cu privire la autodizolvarea Parlamentului, Curtea Constituțională, pe 18 ianuarie, „i-a dat peste nas” Maiei Sandu.

Președintele PSRM a invitat forțele de dreapta să lase ”jocurile cu Curtea Constituțională” pe care le-a invitat la dialog pentru a elabora o foaie de parcurs cum să se ajungă la anticipate.

Dodon a declarat că din cele două soluții prevăzute de Constituție pentru declanșarea anticipatelor, PSRM pledează pentru nealegerea Guvernului.

Pe 18 ianuarie, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) care se referea la posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului.

Menționăm că miercuri, 20 ianuarie, deputații își vor relua activitatea în cadrul comisiilor parlamentare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0