Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PSRM inițiază discuții despre dizolvarea Parlamentului și cere explicații CC

© Sputnik / Miroslav RotariPSRM
PSRM - Sputnik Moldova
Abonare
Socialiștii inițiază discuții despre dizolvarea Parlamentului și, totodată, vor cere o explicație Curții Constituționale despre termenul în care Maia Sandu este obligată să înainteze o candidatură pentru funcția de premier. Cum a comentat pentru Sputnik Corneliu Ciurea.

CHIȘINĂU, 19 ian - Sputnik. Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a anunțat că începând de marți, 19 ianuarie, secretarul executiv al formațiunii, Vlad Batrîncea, și președintele fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, „vor lua legătura cu conducătorii fiecărei fracțiuni și grup parlamentar pentru a începe discuțiile cu privire la dizolvarea Parlamentului”.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu de uzurparea puterii de stat

„Noi în calitate de cea mai mare fracțiune în Parlament ne asumăm acest lucru și chemăm la dialog pentru a face foaia de parcurs cum ajungem la anticipate. Vă amintiți cum strigau în decembrie – în martie alegeri anticipate. Acum ce spun? În iunie ar fi bine. Vom ajunge așa în septembrie sau în genere nu vom ajunge la alegeri anticipate. Noi vrem alegeri parlamentare anticipate. Haideți să discutăm”, a declarat Igor Dodon, citat pe site-ul PSRM.

Totodată, Igor Dodon a anunțat că socialiștii se vor adresa marți, 19 ianuarie, la Curtea Constituțională (CC), pentru a-i solicita poziția cu privire la termenul maxim în care șeful statului este obligat să înainteze o candidatură pentru funcția de premier după demisia Guvernului și care sunt sancțiunile pentru președinte în cazul în care nu desemnează candidatul. 

PSRM i-a cerut președintelui Maia Sandu să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru până pe data de 1 februarie, când începe sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului.

Igor Dodon a spus că singura soluție pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate este înaintarea de către președintele Maia Sandu a unui candidat la funcția de premier și nevotarea acestuia.

Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova
Politica moldovenească: Așteptări tactice la început de 2021 - comentator

Liderul PSRM a apreciat că prin răspunsul său la sesizarea PAS cu privire la autodizolvarea Parlamentului, Curtea Constituțională, pe 18 ianuarie, „i-a dat peste nas” Maiei Sandu.

Președintele PSRM a invitat forțele de dreapta să lase ”jocurile cu Curtea Constituțională” pe care le-a invitat la dialog pentru a elabora o foaie de parcurs cum să se ajungă la anticipate.

Dodon a declarat că din cele două soluții prevăzute de Constituție pentru declanșarea anticipatelor, PSRM pledează pentru nealegerea Guvernului.

„Suntem categoric împotrivă ca Parlamentul să nu funcționeze 90 de zile. Suntem în plină pandemie, criză economică. Parlamentul trebuie să aprobe legi. Varianta a doua pe care unii o gândesc, să și-o scoată această aberație din cap. Avem mai multe proiecte de lege pe care cetățenii le așteaptă și noi le vom pune la vot și vom participa la ședințele Parlamentului”, a spus Dodon după ședința Comitetului Executiv al formațiunii din 18 ianuarie.

Socialiștii o acuză pe Maia Sandu de tentativa de uzurpare a puterii în stat. „Dacă președintele Republicii Moldova și complicii săi vor abuza în continuare norma constituțională și vor face aceste jocuri, noi ne rezervăm dreptul de a întreprinde toate acțiunile constituționale împotriva șefului statului și toate acțiunile legale, inclusiv proteste în masă, față de uzurpatorii puterii de stat”, a declarat Igor Dodon.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea a comentat pentru Sputnik că „prin sesizarea Curții Constituționale, socialiștii vor să-i grăbească pe cei de la PAS și pe Maia Sandu să demareze procedura de înaintare a unui candidat  la funcția de premier, pas care teoretic ar trebuie să ducă la dizolvarea Parlamentului”.

„Doar că drumul este întra-atât de anevoios, încât cei de la PAS nu vor să demareze această procedură. PAS vrea foarte mult dizolvarea Parlamentului, dar nu poate să meargă pe calea stipulată de Constituție, pentru că riscă să se împotmolească în ea. Și din această cauză trage de timp”, a comentat Corneliu Ciurea.

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) care se referea la posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului.

Menționăm că miercuri, 20 ianuarie, deputații își vor relua activitatea în cadrul comisiilor parlamentare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0