Expert: Piața produselor petroliere trebuie să fie subiect de anchetă

© AFP 2024 / FADEL SENNAAlimentare cu benzină
Alimentare cu benzină - Sputnik Moldova
Abonare
Scumpirea carburanților de către unele companii petroliere ar fi justificată, în opinia expertului economic Veaceslav Ioniță. Totuși, el apreciază că „piața produselor petroliere trebuie să fie subiect de anchetă”.

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. Expertul economic Veaceslav Ioniță a numit două motive de bază care au condus la recenta scumpire a carburanților de către mai multe companii.

Primul motiv, potrivit expertului, este faptul că „a crescut acciza la produse petroliere”.

„La benzină acciza a crescut de la 4,47 lei/litru la 4,87 lei/litru. Împreuna cu TVA, impozitele în acest an s-au majorat cu 48 bani/litru”, a explicat Veaceslav Ioniță pe blogul personal.  

© Screenshot / Blog at WordPress.com / VEACESLAV IONIȚĂCum a crescut acciza la benzină
Expert: Piața produselor petroliere trebuie să fie subiect de anchetă - Sputnik Moldova
Cum a crescut acciza la benzină

Al doilea motiv ar fi faptul că „crește prețul petrolului pe piețele internaționale”.

„Astfel, în septembrie - octombrie 2020, prețul unui baril de petrol a fost de 40 USD. În decembrie, el s-a scumpit cu 25%, până la 50 USD. Iar în prezent a mai crescut cu 10%, până la 55 USD/barrel”, a scris Ioniță.

© Screenshot / Blog at WordPress.com / VEACESLAV IONIȚĂPrețul petrolului
Expert: Piața produselor petroliere trebuie să fie subiect de anchetă - Sputnik Moldova
Prețul petrolului

„Teoretic, petroliștii ar avea motiv să crească prețurile, dar există un maaare DAR...”, a adăugat expertul economic. 

Premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul s-a apucat să monitorizeze prețurile: De ce s-au scumpit carburanții - Foto

„În 2020, când prețul la petrol a scăzut dramatic, ajungând la minimul din ultimii 25 de ani, petroliștii nu s-au grăbit să scadă prețul pe măsură. Drept consecință, anul trecut, în plină criza, ei au încasat cei mai mulți bani din istoria Moldovei”, a afirmat Ioniță.

„Așa că reiterez: piața produselor petroliere trebuie să fie subiect de anchetă a Consiliului Concurenței, Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, comisiilor parlamentare de profil și nu în ultimul rând a Consiliului de Securitate de pe lângă Președintele Republicii Moldova”.

Benzina, motorina și gazul lichefiat s-au scumpit

Benzina și motorina s-au scumpit pe 16 ianuarie cu aproximativ un leu la unele stații de alimentare din Chișinău. Gazul lichefiat s-a scumpit cu aproape 80 de bani.

Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova
Perspective promițătoare: cât va costa petrolul în 2021

La stațiile care au afișat prețurile majorate, un litru de benzină A 95 costă 17,10 lei și mai mult de atât, un litru de motorină – până la 14,45 lei, un litru de gaz lichefiat - 10,10 lei.

Menționăm că ultima dată carburanții s-au scumpit acum o lună – benzina și motorina cu vreo 60 de bani, iar gazul lichefiat cu aproximativ 40 de bani.

Totodată, în ultimele zile euro și dolarul au un trend ascendent în cotațiile valutare oficiale.

Reamintim că, din martie 2019, companiile din domeniu sunt în drept să stabilească de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, dar condiția este să nu depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%.

La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a admis că preţul carburanţilor va creşte din cauza tendințelor de pe piețele internaționale, dar și ca urmare a majorării cotei accizelor cu până la 9%, conform politicii bugetar-fiscale şi vamale pentru 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0