Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul s-a apucat să monitorizeze prețurile: De ce s-au scumpit carburanții - Foto

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPremierul Ion Chicu
Premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul a convocat într-o primă ședință grupul de lucru care va monitoriza evoluția prețurilor. Ion Chicu apreciază că nu este corect „să lăsăm la discreția agenților economici formarea prețurilor pentru produsele petroliere”.

CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. O primă ședință a grupului de lucru pentru analiza și monitorizarea evoluției prețurilor a fost convocată în această dimineață de prim-ministrul Ion Chicu.

Reuniunea premierului Ion Chicu cu primarii - Sputnik Moldova
Politică
Ion Chicu i-a convocat pe primarii din raioane: Iată care a fost scopul întâlnirii - Foto

Premierul a declarat că grupul, care va fi condus de vicepremierul Serghei Pușcuța, „are misiunea de a urmări prețurile la cele mai importante produse și servicii, în special la cele cu importanță socială mare”. Totodată, acest grup va monitoriza și evoluția principalilor indicatori macroeconomici.

Din grupul de lucru pentru analiza și monitorizarea prețurilor fac parte „conducătorii MEI, MADRM, MSPSM, CNA, ANRE, ANSA, Serviciului Vamal, Serviciului Fiscal de Stat” și ai altor structuri, potrivit unui comunicat de la Guvern.

În prima ședință, premierul Ion Chicu a vorbit despre scumpirea, în ianuarie 2020, a unor produse de mare importanță socială, printre care și carburanții.

Бензокалонка  - Sputnik Moldova
Tensiune mare pe piața carburanților: Cât timp nu va exista liniște în privința prețurilor

„Grupul de lucru va examina eficiența reglementărilor naționale aplicate de regulatori, pentru a înțelege ce aspecte pot fi îmbunătățite, astfel încât să fie împiedicate înțelegerile de cartel și creșterea orchestrată a prețurilor”, potrivit comunicatului de presă de la Guvern.

La întrebarea formulată de prim-ministru cu referire la scumpirea carburanților a răspuns directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Ștefan Creangă.

Potrivit directorului ANRE, 123 de agenți economici dispun actualmente de licență pentru comercializarea produselor petroliere, precum și 710 stații de alimentare cu produse petroliere.

În structura vânzărilor, motorina deține o pondere de 70%, benzina – aproape 21%, iar gazul lichefiat – 9%.

ANRE verifică doar un parametru: respectarea ratei de 10% de rentabilitate anuală pe activitate a titularului de licență, a spus Ștefan Creangă. Însă, potrivit directorului ANRE, „rentabilitatea stabilită de lege poate fi ușor evitată prin creșterea exagerată a diverse costuri administrative, iar ANRE nu are nicio pârghie să intervină”.

Șeful de la ANRE a mai declarat că modificarea abordării de reglementare a fost pusă în aplicare din 1 ianuarie 2019, dar că mecanismul de plafonare a prețurilor de către ANRE, aplicat anterior, a fost mai eficient.

După ce a audiat acest raport, Ion Chicu a solicitat informații de la conducerea Consiliului Concurenței referitoare la înțelegerile de cartel identificate și sancționate.

Piață  - Sputnik Moldova
Societate
Cum s-au scumpit fructele și legumele: Prețurile cerute la piață, în Chișinău – Foto

Reprezentantul Consiliului Concurenței au informat că instituția are în vizor piața produselor petroliere și a colectat informații „pentru a identifica probe de existență a înțelegerilor de cartel, dar până în prezent nu sunt”. Totodată, CC ar cunoaște „aspecte care demonstrează indirect că înțelegeri pot exista”.

Premierului nu i-a plăcut răspunsul. Ion Chicu s-a declarat „îngrijorat de eficiența activității CC, care deține o echipă de 130 de specialiști, dar nu este capabilă să identifice și să combată eficient înțelegerile de cartel”.

În ședință, premierul i-a solicitat ministrului Anatol Usatîi să prezinte o informație referitoare la progresul în realizarea planului de acțiuni pentru resuscitarea industriei serviciilor de transport interurban de pasageri și creșterii calității și siguranței serviciilor.

Anatol Usatîi a informat că din 2013, anul de când tarifele în transport nu au fost actualizate, costul la carburanți a crescut de 3 ori.

„Au crescut în lanț costurile pieselor de schimb și a serviciilor de reparație, iar salariile pe țară s-au dublat în această perioadă. Vârsta unităților de transport antrenate în transportul interurban a crescut, iar acum pe rute circulă foarte multe unități învechite. Domeniul a ajuns într-o stare precară și sunt necesare acțiuni pentru a o resuscita și a încuraja investițiile în unități de transport și în șoferi profesioniști”, a relatat ministrul Anatol Usatîi, citat în comunicatul de la Guvern.

În finalul ședinței, prim-ministrul le-a solicitat instituțiilor responsabile să examineze timp de o săptămână ce efecte ar avea modificarea abordării pentru reglementarea prețurilor la produsele petroliere.

„Nu cred că e corect să lăsăm la discreția agenților economici formarea prețurilor pentru produsele petroliere”, a declarat premierul Ion Chicu.

Șeful Guvernului a spus că nu dorește să influențeze decizia grupului de lucru, dar îi solicită urgent o analiză în domeniul formării prețurilor la carburanți și așteaptă propuneri.

„Cotațiile pentru motorină au scăzut, accizul a crescut nesemnificativ, dar prețul de vânzare a motorinei a crescut esențial”, a mai constatat premierul. În această ordine de idei, Ion Chicu a solicitat ca responsabilii să afle unde anume ascund operatorii economici „o parte mare a veniturilor”.

Fluxul de știri
0