Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Senator rus: SUA sunt de vină pentru încetarea Acordului Cer Deschis

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaКонстантин Косачев
Константин Косачев - Sputnik Moldova
Abonare
Vina pentru încetarea acordului Cer Deschis aparține în totalitate SUA și aliaților lor din NATO, consideră senatorul rus Kosaciov.

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Vina pentru încetarea acordului Cer Deschis aparține în totalitate SUA și aliaților lor din NATO, a declarat președintele Comisiei pentru afaceri internaționale a Senatului rus, Constantin Kosaciov.

A Russian Air Force Tupolev Tu-214ON at Ramenskoye Airport - Sputnik Moldova
Rusia
Rusia se retrage din acordul Cer Deschis

“MAE al Rusiei a confirmat că țara noastră demarează procedura de retragere din Acordul Cer Deschis. Știrea este din categoria celor previzibile. Primii care au părăsit acordul au fost SUA. Acesta mai putea fi salvat dacă ar fi existat voință, nu doar a Rusiei (pe care ne-am exprimat-o clar), dar și a altor părți semnatare. Mai întâi toate, a celor din NATO”, a scris senatorul într-o postare pe Facebook.

Potrivit politicianului rus, aliații SUA urmau să-și asume niște angajamente ferme de a nu transmite Washingtonului nicio informație obținută în urma realizării acordului, o obligație prevăzută expres în acord.

Totodată, Kosaciov a explicat că acordul interzice transmiterea informației către SUA și alte state NATO, iar acordul cu Washingtonul îi obligă să facă asta.

“O soluție la această coliziune juridică putea fi identificată de statele NATO, dacă și-ar fi dorit să salveze Acordul Cer Deschis de americani. Însă ei au preferat să-și salveze parteneriatul euro-atlantic. Vina pentru ceea ce se întâmplă, iar acesta este un scenariu regretabil, aparține în totalitate SUA și aliaților lor din NATO. Punct”, a menționat Kosaciov

Amintim că Federația Rusă a anunțat că lansează procedurile de retragere a țării din acordul Cer Deschis, din care s-au retras anul trecut SUA.

Acordul Cer Deschis a fost semnat în anul 1992 și a devenit una din măsurile pentru consolidarea încrederii în Europa după încheierea războiului rece. Acesta a intrat în vigoare în 2002 și permite statelor semnatare să colecteze reciproc în mod deschis informații despre forțele și evenimentele cu caracter militar. Acordul este semnat de 34 de țări.

La sfârșitul lunii mai, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că Statele Unite se retrag din acord. Drept pretext pentru denunțarea acordului de către SUA au servit acuzațiile adresate Rusiei de încălcare a înțelegerii. În special, SUA acuză Moscova că profită de acordul Cer Deschis în calitate de un instrument de “constrângere militară”. Rusia a respins în mai multe rânduri acuzațiile SUA. În noaptea de 22 noiembrie a anului trecut, SUA au finalizat procedura de retragere din acord.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0