Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia se retrage din acordul Cer Deschis

CC BY-SA 3.0 / Oleg Belyakov / A Russian Air Force Tupolev Tu-214ON at Ramenskoye Airport
A Russian Air Force Tupolev Tu-214ON at Ramenskoye Airport - Sputnik Moldova
Abonare
Federația Rusă anunță că lansează procedurile de retragere a țării din acordul Cer Deschis, din care s-au retras anul trecut SUA.

BUCUREȘTI, 15 ian – Sputnik. Rusia demarează procedurile interne pentru retragerea țării din Acordul Cer Deschis, declară Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

SUA s-au retras din Acordul Cer Deschis: Care vor fi consecințele - Sputnik Moldova
Video
SUA s-au retras din Acordul Cer Deschis: Care vor fi consecințele

“În legătură cu lipsa unui progres în eliminarea barierelor pentru continuarea funcționării acordului în noi condiții, MAE al Rusiei a fost autorizat să anunțe despre demararea procedurilor interne pentru retragerea Federației Ruse din Acordul Cer Deschis. După încheierea acestor proceduri, nota respectivă va fi înaintată depozitarilor”, se spune în comentariile publicate pe site-ul MAE al Rusiei.

Acordul Cer Deschis a fost semnat în anul 1992 și a devenit una din măsurile pentru consolidarea încrederii în Europa după încheierea războiului rece. Acesta a intrat în vigoare în 2002 și permite statelor semnatare să colecteze reciproc în mod deschis informații despre forțele și evenimentele cu caracter militar. Acordul este semnat de 34 de țări.

La sfârșitul lunii mai, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că Statele Unite se retrag din acord. Drept pretext pentru denunțarea acordului de către SUA au servit acuzațiile adresate Rusiei de încălcare a înțelegerii. În special, SUA acuză Moscova că profită de acordul Cer Deschis în calitate de un instrument de “constrângere militară”. Rusia a respins în mai multe rânduri acuzațiile SUA. În noaptea de 22 noiembrie a anului trecut, SUA au finalizat procedura de retragere din acord.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0