ANRE a dezvăluit detalii privind contractul prelungit de furnizare a gazelor în Moldova

CC0 / Pixabay / PhotoMIX-Company / Газ
Газ - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit legii, furnizorii de gaze naturale în contextul obligațiilor de serviciu public procură gaze naturale la cel mai mic preț, asigurând totodată fiabilitatea furnizării către consumatorii finali.

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Perioada de valabilitate a contractului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” privind furnizarea gazelor naturale în Republica Moldova a fost prelungită până la 30 septembrie 2021. Despre aceasta a comunicat vineri Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

”Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avizat suplimentul nr. 15 din 31.12.2020 la Contractul nr. 1ГМ-07-11 din 29.12.2006 privind procurarea gazelor naturale semnat de către furnizorul care furnizează gaze naturale în contextul obligațiilor de serviciu public S.A. „Moldovagaz” și S.A.P. „Gazprom”, precizează Agenția.

 După cum menționează Agenția, potrivit legii, furnizorii de gaze naturale în contextul obligațiilor de serviciu public, procură gaze naturale la cel mai mic preț, asigurând totodată fiabilitatea furnizării lor către consumatorii finali.

Gazprom - Sputnik Moldova
De ce este mai profitabil un contract cu Gazprom decât achizițiile de la bursele de gaze

”Acești furnizori sunt obligați să încheie şi să prelungească contractele de procurare a gazelor naturale în termene rezonabile şi să le prezinte spre avizare Agenției cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea contractelor precedente. ANRE a solicitat S.A. „Moldovagaz” să respecte strict prevederile respective și să nu admită depășirea termenelor stabilite de lege”, mai explică instituția.

ANRE menționează că valabilitatea contractului a fost prelungită până la 30 septembrie 2021, urmând ca în continuare perioadele de valabilitate a contractelor semnate de S.A. „Moldovagaz” să corespundă „anului gazier”.

”Până la sfârșitul lunii septembrie 2021, S.A. „Moldovagaz” urmează să finalizeze procesul de reorganizare internă legat de separarea și certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Moldovatransgaz”, fapt ce va determina organizarea unei noi scheme contractuale cu furnizorul S.A.P. „Gazprom”, a mai precizat Agenția.

Gazul este furnizat Republicii Moldova din Rusia în tranzit prin Ucraina. Concernul rus „Gazprom”, care deține 50% în SA „Moldovagaz”, este principalul furnizor de gaze pentru Moldova.

Plită cu gaz - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii consumă tot mai multe gaze: Câți au fost deconectați pentru datorii

Republica cumpără combustibil albastru de la Gazprom în baza unui acord semnat încă în 2008. Acest acord este reînnoit în mod regulat.

De exemplu, la 31 decembrie 2019, Moldovagaz și Gazprom au semnat un act adițional la contractul privind aprovizionarea cu gaze a Moldovei și organizarea tranzitului prin țară. Livrarea combustibilului albastru se efectuează de-a lungul traseului tradițional.

„Gazprom” deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația de la Tiraspol - 13,44%, alți acționari - 1,23% din acțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0